Ministarstvo sigurnosti: Uvredljive Facebook grupe su Cyber kriminal

Facebook
Javnost u regiji šokirana je sadržajem stranice na kojoj se objavljuju eksplicitni sadržaji maloljetnica iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Samir Rizvo, pomoćnik ministra sigurnosti BiH, kazao je da je ovdje riječ o cyber kriminalu.

"Svakako da ovakve radnje spadaju u cyber kriminal, jer se odvija u virtualnom prostoru" ističe Rizvo.

Iako su se pojavile špekulacije kako administrator nije počinio krivično djelo, jer je većina fotografija nastala uz odobrenje djevojčica, Rizvo to negira pojasnivši da je osoba koja je i skupljala takve fotografije učinila krivično djelo.

"Taj neko ko je skupljao i koristio te snimke, a posebno ako su eksplicitne, onda je riječ o krivičnom djelu, ali je nemoguće u ovom trenutku ocijeniti sve detalje, jer nemamo sve elemente. To će istraga utvrditi", dodao je Rizvo.

On je dalje pojasnio da Ministarstvo sigurnosti nema operativne nadležnosti i u ovakvim slučajevima ne može praktički ništa uraditi.

"U Krivičnom zakonu BiH nije propisano bilo kakvo krivično djleo pod koje bi se mogle podvesti ovakve aktivnosti koje su izvršene na ovoj stranici. Međutim, krivični zakoni entiteta i Brčko Distrikta imaju krivična djela koja kažnjavaju zloupotrebu maloljetnika i njihovo korištenje u ovakvim aktivnostima. Ja sam uvjeren da će ministarstva unutrašnjih poslova na nivou entiteta provesti istagu i utvrditi o čemu se radi", dodao je Rizvo.

Psiholozi savjetuju da roditelji moraju povesti više računa o djeci, kontrolirati njihove facebook profile kako bi se suzbila zloupotreba podataka i slika.