FOTO  Manifestacija 'Jesen na FPMOZ' započela otvaranjem okruglog stola 'Lik i djelo fra Didaka Buntića'

FPMOZ, prof.dr.sc Mario Vasilj, dr. Dragan Čović, maja lasić, Ljerka Ostojić, Jesen na FPMOZ-u, FPMOZ, prof.dr.sc Mario Vasilj

U amfiteatru A.B. Šimića na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru danas je otvoren okrugli stol 'Lik i djelo fra Didaka Buntića'.

Pozdravne govore uputili su domaćin dekan FPMOZ-a Mario Vasilj, rektorica Sveučilišta u Mostaru Ljerka Ostojić, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, te predsjednik HDZ-a i HNS-a dr. Dragan Čović.

Poštovani predsjedniče Hrvatskog narodnog sabora: profesore doktore Dragane Čoviću, poštovani tajniče Hercegovačke franjevačke provincije fra Mate Dragičeviću, poštovana rektorice Sveučilišta u Mostaru profesorice doktorice Ljerka Ostojić, poštovani gosti i uzvanici svi redom onako kako Vas je navela naša voditeljica profesorica Maja Lasić, svi nazočni, dame i gospodo, dragi prijatelji dobro nam došli. Od srca Vas pozdravljam na ovom okruglom stolu kojega smo upriličili u čast najvećeg sina Hercegovine: franjevca, svećenika, učitelja, odgajatelja, graditelja, gospodarstvenika i političara, sluge i vođe hrvatskog naroda u Hercegovini s početka dvadesetog stoljeća fra Didaka Buntića. Nitko kao on nije se uzdao u snagu prosvjetiteljstva i vjerovao u potencijale i budućnost svoga naroda. Navodim: „Hoćete li igdje na svijetu naći kršnijeg, krepčijeg, zdravijeg i bistrijeg naroda, kao što je naš narod hercegovački, kome ništa drugo ne fali, nego prosvjeta, naobrazba i dobar uzgoj. I zato ste tu Vi, moji mladi prijatelji, da taj manjak nadoknadite i odstranite“ Istinski je vjerovao u svoju misiju i misiju svoje braće franjevaca (kojima je ove riječi upućivao dok ih je slao na studiji diljem Europe), nastavljam navod: „Nije li divno određenje i časna zadaća, koju Vam je providnost Božja usudila? Nije li to milost Božja i dar njegov, na čemu treba da mu osobito i svesrdno zahvaljujete?“ Stoljeće kasnije stojimo na temeljima Didakovih nastojanja i bijemo bitke gotovo nimalo lakše od onih koje je i Didak bio u svoje vrijeme. Iako je puk svoj fra Didak izveo iz mraka neznanja i usmjerio ga prema svijetloj budućnosti, politika Svijeta i dalje nam nije sklona, i dalje bijemo bitku za ravnopravnost u svojoj zemlji Bosni i Hercegovini, na pravo da u istim uvjetima s druga dva naroda gradimo njezinu budućnost. Stoga se, oprostite mi možda i neprilično, obraćam ovaj put predsjedniku Hrvatskoga narodnoga sabora profesoru doktoru Draganu Čoviću da kao čovjek koji ima povijesnu obvezu, u okolnostima instutucionalne obespravljenosti hrvatskoga naroda, voditi ga u njegovoj borbi za jednakost s druga dva naroda, dopustite mi iskazati mu, našu bezrezervnu potporu na tom putu, na kojem je njegov izbor za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH tek prvi korak u nizu. Neka mu veličina i primjer fra Didaka Buntića uvijek bude svjetlo i vodilja i sigurno ne će pogriješiti. A na ovom okruglom stolu svim sudionicima i dionicima kao i našem slušateljstvu želim da iz različitih kutova iznova ugledaju svjetlo fra Didakova života i da se njegovim primjerom uvijek iznova nadahnjujemo, uvijek iznova divimo i uvijek iznova mijenjamo na bolje i nesebično, po njegovu primjeru, darujemo svome narodu i njegovim potrebama. Dobro nam došli, svako vam dobro, i živjeli, riječi su dekana FPMOZ-a Maria Vasilja na otvaranju manifestacije.

HERCEGOVINA.info