Lansiranjem raketa zagadili više od 200 tona tla

Aljaska, skriven lansirni komlpeks

Astra Space prošle je godine krenula s testnim lansiranjem raketa na Aljasci. Prvo se smatralo kako su ona bila neuspješna, odnosno da nije bila lansirana ni jedna raketa. No, sada se saznalo kako su one ipak bile lansirane, ali da su naišle na tehničke probleme pri polijetanju i pritom oštetile objekte na lansirnom području i zagadile više od 200 tona tla, koje je poslano na dekontaminaciju, prenosi index hr.

Astra Space nije toliko aktivna na društvenim mrežama kao tvrtka SpaceX koja često objavljuje video zapise svojih testnih letova. Dapače, Astra nema svoju mrežnu stranicu i nije prisutna na Facebooku ili Twitteru. Ima profil na LinkedInu, ali se tamo predstavlja drugim imenom - Stealth Space Company.

Mnogi svemirski startupi, poput SpaceXa i Virgin Galactica, promoviraju početne pokusne faze svojih projekata kako bi prikupili što više novaca od ulagača, no Astra Space je krenula drugim putem. Kompanija je osnovana 2005. godine i prvo je neko vrijeme surađivala s NASA-om i Pentagonom, da bi se 2016. godine povukla i izvan očiju javnosti krenula razvijati vlastiti model raketa.

U srpnju 2018., zatražila je dozvolu za prvi pokušaj lansiranja u orbitu eksperimentalnog komunikacijskog satelita zračnih snaga SAD-a. To joj za sada nije pošlo za rukom, no ako uspije u tom naumu, mogla bi sklopiti ugovore s NASA-om, američkom vojskom i zračnim snagama te tako osigurati potrebna sredstva.

Skriven lansirni kompleks

Kompanija je za svoje probne letove odabrala najpovučeniji lansirni kompleks, svemirsku luku, u SAD-u. Radi se luci naziva Pacific Spaceport Complex Alaska (PSCA) koja je pozicionirana na otoku Kodiak.

20. srpnja 2018. tvrtka je izvela svoje prvo probno lansiranje. Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (FAA) priopćila je kako je prilikom testiranja došlo do "nesretnog događaja", no nisu predočene nikakve informacije o detaljima neuspjelog lansiranja.

"Nakon probnog lansiranja, nije zabilježena nikakva materijalna šteta na objektima“, izjavio je 2018. Craig Campbell, tadašnji predsjednik Alaska Aerospace, javne korporacije koja upravlja svemirskom lukom PSCA.

No, sada je New Scientist došao do novih, drugačijih informacija. Kompanija Astra Space izjavila je za taj časopis kako je očekivala da će prilikom prvog testnog lansiranja doći do kvara motora, da je let završio ranije nego što je to bilo predviđeno i da se raketa srušila unutar kompleksa svemirske luke. A prema zapisniku sa sastanka upravnog odbora kompanije Alaska Aerospace iz 2018. godine, izgleda da je prilikom slijetanja raketa oštetila jednu zgradu lansirnog postrojenja i da je kontaktirana osiguravajuća agencija.

Kontaminirano tlo

29. studenog 2018. Astra je ponovno pokušala lansirati raketu. I ovoga puta javnosti se obratila Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo i komentirala kako je došlo do kvara.

"Rakete su složena vozila, naravno da se ponekad dogodi neki kvar. Iako je svih pet motora zatajilo, raketa se srušila u granicama područja svemirske luke“, izjavio je u prosincu službenik FAA-e.

Mark Lester, predsjednik kompanije Alaska Aerospace potvrdio je sada za New Scientist da je 2018. godine u dva navrata došlo do štete na lansirnom kompleksu te da je s tog područja uklonjeno 232 tone tla i odvezeno