Vrijedno priznanje: Antun Ivanković dobitnik nagrade za doprinos u kulturi

Tovarnik, Antun Ivanković
...općinskog Vijeća Tovarnik uručena nagrada Antunu Ivankoviću za doprinos u kulturi.

U obrazloženju nagrade navodi se da je Antun Ivanković, dugogodišnji predsjednik Udruge dr. Ante Starčević Tovarnik, koji je iz male sredine uspio, kao vrsni promicatelj istine o Domovinskom ratu, povijesnih, kulturnih i drugih znamenitosti Srijema, kvalitetom svoga rada nametnuti se i opstati na javnoj lokalnoj sceni, ali isto tako i šire. S obzirom na to da je dao zapažen doprinos promoviranju spomenutih područja, držimo da je neizmjerljivo učinio za sredinu u kojoj je rođen i u kojoj živi i djeluje. Njegova odanost proučavanju povijesti uopće, a poglavito one koja se odnosi na našu noviju povijest i vrijeme Domovinskog rata, iznjedrila je projekte koji su vrijedni sveopće pozornosti i pohvala. Da je svojevrsni zaljubljenik u svoj Srijem, radom kroz Udrugu na čijem je čelu, pokazao je i dokazao mnogim publikacijama-knjigama, snimljenim dokumentarnim filmovima, znanstvenim skupovima i drugim aktivnostima.

Impozantan je njegov istraživački rad vezan uz tragična događanja u Domovinskom ratu. Zadivljuje njegovo nastojanje da se neki vrlo značajni trenuci iz novije hrvatske povijesti dokumentiraju, da knjigama kojima je izdavač bila Udruga dr. Ante Starčević, ili pak dokumentarnim filmovima, na jedan topli, emitivni način, ispriča priča, recimo, o velečasnom Ivanu Buriku, ubijenom župniku, ili o Jeanu-Michelu Nicolieru, vukovarskom branitelju iz Francuske. Mnoge od dokumentarnih filmova Ivanković potpisuje kao producent, što upućuje na njegove visoke kreativne mogućnosti i dosege.
Svakako treba istaknuti veliku zaslugu Antuna Ivankovića u organizaciji dolaska obitelji ubijenoga francuskog dragovoljca Jeana-Michela Nicoilera u Hrvatsku 2011. godine, kao i posredništvo kod dodjeljivanje visokog državnog odličja Jeanovoj majci. Naravno, iza takvog pothvata stajala je Udruga dr. Ante Starčević Tovarnik, ali se mora priznati, da je većinu posla odradio upravo Ivanković, ne štedeći ni vrijeme ni sebe.

Antun Ivanković iznimno angažiran na raznim područjima stvaralaštva u Općini Tovarnik, u svom rodnom Srijemu, te da je njegov dosadašnji rad od osobita značenja za promicanje upravo tog dijela Vukovarsko-srijemske županije na širem hrvatskom prostoru i u svijetu, s punom ga odgovornošću dodjeljujemo Nagradu Općine Tovarnik za doprinos u kulturi.

Nagradu su uručili načelnica Općine Tovarnik Ruža Veselčić Šijaković i predsjednik Općinskog vijeća Dubravko Blašković.