U Travniku otkrivena skulptura sa likom Ive Andrića

ivo andrić skulptura
Kipar Edin Šćuk, koji je podrijetlom iz Jablanice, a sa prebivalištem u Ljubljani, kazao je kako je skulptura koju je darovao Travniku dio ciklusa potreta poznatih bh. pjesnika i pisaca.

"Ljudi i ne znaju što BiH sve ima. Kroz ove skulpture želim pokazati da BiH ima povijest, spomenike kulture, da je imala svoje kraljeve i da ima svoje nobelovce", kazao je Šćuk, dodajući kako je mnogo toga što vrijedi, u BiH potisnuto i zaboravljeno.

Direktorica Zavičajnog muzeja u Travniku Fatima Maslić kazala je kako je kipar Edin Šćuk tijekom ranije posjete Travniku istaknuo da želi pokloniti skulpturu muzeju Rodna kuća Ive Andrića.

"Nakon toga je poslao fotografiju skulpture i svi smo bili oduševljeni, a osobito ako imamo u vidu da Travnik nema neku tradiciju skulpture", kazala je Maslić.

Skulpturu je sa Šćukom svečano otkrio Travničanin Abdulah Maglić, koji je poznavao Ivu Andrića i svojevremeno s njim surađivao, a upriličen je i književno-glazbeni performans.

Manifestacija "Andrićevi dani" počela je u nedjelju, na dan rođenja književnog nobelovca Ive Andrića, a trajat će do 13. studenog.

FENA