FOTO  U Mostaru otvoren međunarodni festival teatra u zajednici Nove nade/New Hopes

Mostar

S početkom u 19:30 sati na Maloj Tepi u Mostaru teatarskoj publici su se među ostalima obratili Stanka Parać, koordinatorica Caravan Nexta ispred Europske asocijacije za lokalnu demokraciju (ALDA), Sead Đulić, umjetnički direktor Mostarskog teatra mladih 1974. koji je pozvao publiku da mu se pridruži u ''okupaciji Mostara teatrom''.

Teatarski dio večeri prvog dana festivala započeo je performansom POD Teatra Beograd pod nazivom ''JESTE LI VIDJELI DON QUIJOTE?'', koji je ironična i poetična priča o ljudskoj ''posvećenoj'' potrazi za velikim životnim idealima koju ne stižemo ostvariti poradi ideala koji se zove Život.
Festivalska večer potom je nastavljen predstavom ''Mir'' Mostarskog teatra mladih 1974. u režiji Seada Đulića. ''Mir'' je antička komedija nastala po Aristofanovom tekstu koja vrlo snažno i na duhovit način progovara o vremenu u kojem živimo.
Drugi dan festivala, 5. rujna, pod nazivom Mozaik Mostara, donijet će tri zanimljiva događaja.
Na Trgu Musala u Mostaru od 11:00 do 13:30 bit će upriličen Mostar ulični mozaik - zvuci Hercegovine, a od 18:00 do 20:00 sati u Mepas Mallu bit će izvedeni performansi Teatra u zajednici: ''Priče za sofrom'', ''Nijemi vrisak'' i ''Želim letjeti'' koje će izvesti Mostarski teatar mladih 1974., Teatar Brama iz Poljske, te POD Teatar Beograd.
U Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar od 20:30 do 22:00 sata, posjetitelji festivala će imati priliku pogledati predstavu ''Tmuša - tako mi srca'', Amaterskog pozorišta Doma kulture Prijepolje iz Srbije.

Petodnevni program međunarodnog festivala teatra u zajednici posvećen povijesnoj i kulturnoj naraciji grada Mostara i njegovih građana, povijesti, sadašnjosti i budućnosti. Glavne teme su: Kultura sjećanja, Mozaik Mostara, Mostar - zajednički javni i kulturni prostori, Moj grad - Grad mladih, Mostar sevdah. Širok raspon kazališnih alata društvene zajednice bit će korišten kako bi animirao lokalne skupine mladih, kulturne i obrazovne ustanove, organizacije civilnog društva, lokalne vlasti...

Glavni partneri u organizaciji programa u Mostaru su lokalna organizacija civilnog društva Agencija lokalne demokratije Mostar (www.ldamostar.org) i Mostarski teatar mladih 1974.

Projekt Caravan Next sufinanciran je od Europske unije, a lider projekta je Odin Teatret iz Danske.