FOTO  U Beču završena Napretkova Ljetna akademija za studente iz domovine

napredak
43 studenata različitih smjerova i godina studija, od toga nekolicina starijih gimnazijalaca, iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije (Vojvodine) apsolvirali su od 3. do 23. kolovoza/augusta obiman i raznovrstan program Akademije. Time se ukupni broj polaznika Akademije popeo na 450.

Smještaj i nastava

Polaznike Akademije sačekali su predstvanici Napretka i Fonda „Jukić" i smjestili ih u studentskom hotelu „NOe1" s punim pansionom, gdje se već 13 godina zaredom Akademija održava. Tu su, podijeljeni u tri razreda, pohađali svaki dan (ponedjeljak do subote) po četiri školska sata nastavu njemačkog jezika. Pohađanje redovito, učenici postigli mnogo, učitelji jako zadovoljni pa i organizatori. Mnogi već počeli i sanjati na njemačkom jeziku.

„Ljetna akademija ponuda je budućim visokoškolski obrazovanim mladim ljudima da što bolje nauče njemački jezik, dobro upoznaju Beč i Austriju, te skupe što više znanja i informacija koje bi im pomogle u školi i karijeri za bolji život", po riječima predsjednika Fonda „Jukić" prof. Filipa Zloušića.

Raznovrstan popodnevni i večernji program

Znamenitosti Beča

Da bi upoznali i iskusili ljepote Beča polaznici Akademije posjetili su najvažnije znamenitosti. Višesatno vođenje u Muzeju povijesti umjetnosti postalo je mali repetitorij povijesti umjetnosti zahvaljujući iskusnom stručnjaku dr. Antonu Nađu. Prirodo-znanstveni i Tehnički muzej svojevrsno su ponavljanje i produbljenje sveukupnog znanja iz tih oblasti uz očigledne izloške i mogućnosti provođenja pokusa i sl.
Autor knjige „Hrvatski Beč - Kroatisches Wien" dr. Josip Seršić vodio je zainteresirane studente po starom centru Beča „tragovima naših predaka". On im je također otvorio pogled u Vojno-povijesni muzej s posebnom izložbom o povodu 1. Svjetskog rata.
Grand Tour u dvorcu Schoenbrunn uživali su uz Audio Guide. Nakon vođenja po katedrali sv. Stjepana posjetili su i katakombe ispod katedrale. Pogled na grad kao cjelinu pružilo je trosatno vođenje autobusom pod imenom „Moderni Beč", koje je završilo bacanjem pogleda sa Kahlenberga na grad na Dunavu i večerom u tradicionalnom „Heurigen" na brijegu Cobenzl ponad Beča. Povijesni Beč ponudio se Muzejem grada s posebnom, aktualnom izložbom „Experiment Metropola".
Posebno lijep i dojmljiv doživljaj baroknog Beča pružila je gala-večera u Kursalonu (Stadtpark) i koncert Salonorchester Alt Wien, koju već godinama polaznicima Ljetne akademije poklanja voditelj g. Josip Šušnjara.

Izlet u Donju Austriju - Wachau

Tradicionalni jednodnevni izlet u Donju Austriju - Wachau, područje pod zaštitom UNESCO-a kao kulturna i prirodna baština u nekom je smislu kruna doživljaja povijesne i prirodne ljepote i vrijednosti Austrije. Tri stare zadužbine-samostana Klosterneuburg (upravo obilježava 900-tu godišnjicu postojanja), Goettweig i Melk ne mogu se zaobići ni zaboraviti.

Društveno-politički Beč i Austrija

Da bi naši budući akademski obrazovani građani dobili pojam o društveno-političkom sustavu Beča i Austrije posjetili su Parlament, čija je zgrada sama po sebi važan cilj turista u Beču. Tamo ih je razgovorom počastio Franz Joseph Huainig, zastupnik Narodne stranke još od 2001. godine. Razgovor s njim ostavio je na sve poseban dojam jer je on, iako nepokretan u kolicima, pun optimizma i humora, autor nekolicine knjiga i veoma aktivan u Vijeću za invalidne osobe, te za razvoj i suradnju s nerazvijenim zemljama.

Vijećnica grada Beča ima dvostruku ulogu: kao skupština pokrajine i grada Beča. Našim mladima se građevinski više svidjela od parlamenta.

Gospodarstvo Beča i Austrije

Uvid u gospodarski život Austrije mogao se steći posjetama različitim tvrtkama. Već prvog radnog dana popodne posjetili smo centralu ERSTE Group Bank. Troiposatni posjet ispunila su predavanja na teme „Strategija Erste Group" (mag. Franz-Nikolaus Hoermann, šef odjela za strateške inicijative), "Što čini općekorisni glavni akcionar - Rad Zaklade ERSTE na praktičnim primjerima" (mag. Alexandra Rosetti-Dobslaw, komunikacije Zaklade), "Proces razvijanja proizvoda i menedžment inovacija u vremenu digitaliziranja" (mag. Edita Kifer, ERSTE Hub), "Ekonomski i demografski okoliš ERSTE grupe" (mag. Bernadett Povazsai-Roemhild, Centar za istraživanje i znanost). Zanimljiva i živahna pitanja nakon svakog izlaganja pokazala su veliko razumijevanje i još više zanimanje mladih za tretirane teme. Duša cijelog programa je gospođa Gerda Beck, zadužena za CEE projekte.

U tom smislu nastavak je bio Company Day u tvrtki Herz Armaturen, koja proizvodne kapacitete ima u Austriji, Poljskoj, Rumunjskoj, Slovenije, od ove godine i u Srbiji, a proizvode prodaje širom svijeta. Njihovi proizvodi za grijanje i klimatizaciju, a napose sanitarne armature dobro su poznate u našim krajevima (Unitas i dr.). Nakon teoretskog upoznavanja povijesti i djelatnosti tvrtke, te razgledanja pogona svi sudionici imali su priliku u ljevaonici izliti po jedan ventil za grijanje i tako sami sebi napraviti zanimljiv suvenir.

Na svoj poseban način bio je impresivan posjet jednoj od najvećih građevinskih tvrtki u Europi Strabag SE. Polaznike Akademije primio je mag. Herbert Krutina, voditelj odjela za visokogradnju odgovoran za sva gradilišta u južnoj i jugoistočnoj Europi i dio Rusije. On osobno i njegovi suradnici izložili su kako funkcionira Holding. Na primjeru luke Gaženica u Zadru objasnili izgradnju velikog i neobično zahtjevnog građevinskog poduhvata. Naravski bilo je govora i omogućnostima za mlade koji žele u Strabagu napraviti karijeru. Zanimljivo je svakako da ova velika tvrtka jako podupire i mlade umjetnike (Strabag Art Award) i ima u svojim zgradama jako mnogo izloženih umjetnina. Na 11. katu zgrade pokraj UNO-City-a nalazi se Art Lounge, posebni izložbeni prostor s kojega puca predivan pogled na Beč.

Upoznavanje gospodarskog miljea Austrije zaokruženo je posjetom Gospodarskoj komori Beča. Mag. Helmut Mondschein izložio je zainteresiranim mladima princip interesnog zastupanja, te kako funkcionira Gospodarska komora Austrije, odnosno Beča. Studenti su između ostalog na poklon dobili i mali rječnik „Business English".

U Austriji se u svim porama gospodarskog i političkog života prakticira tzv. socijalno partnerstvo. Sa strane posloprimaca, tu je temu na jednoj večeri našim mladima u kratkom
izlaganju s primjerima iznio glavni tajnik Frakcije kršćanskih sindikata za mlade (FCGJ) g. Patrick Bauer. On je veoma jednostavnim primjerima i riječima objansio načela i praksu sindikalizma. Osim toga FCGJ jedne večeri počastio sve sudionike Akademije roštilj-večerom i zabavom na obali starog Dunava. Zabava je bila internacionalna ali su na djelu bili jako dobro primljeni i naši studenti, koji su zu tambure sve zagrijali i kada je kiša započela.

I u večernjim satima bilo je nekoliko priredaba. Na primjer tzv. „Diplomatska večer" na kojoj su gosti bili predstavnicima veleposlanstava Bosne i Hercegovine min. savjetnik prof. dr. Mile Sadžak i Hrvatske min. savj. mr. Silvio Kus. Oni su svojim izlaganjima otvorili prozor u diplomatski život i svagdan. Studenti su bili jako zainteresirani pa je bilo mnogo pitanja. Nadamo de da će netko od polaznika Akademije također jednom zaploviti u diplomatske vode.
Otvorena tribina „Studij, život, Napredak" na kojoj su gostovalli prof. dr. Helmut Karner i prof. dr. Anis Bajrektarević izazvala je masu pitanja, dugu i jako angažiranu diskusiju do poslije ponoći. Možemo biti jako ponosni na tako zainteresirane polaznike.

Naravski, jedna je večer bila posvećena HKD Napredak. Kao uvod poslužio je dokumentarni film o Napretku „Priča uspjeha", koji je zapravo iznenadio i oduševio sve nazočne. Prema podacima iz anonimnog upitnika na kraju Akademije, oduševljenje Napretkom kod svih je izrazito poraslo. Nadamo se da će se to osjetiti i na terenu u podružnicama odakle polaznici dolaze i gdje studiraju.

Unatoč jako obimnom programu Akademije, bilo je dovoljno vremene i za privatne šetnje, razmjenu mišljenja i iskustava, za kupovinu i slično. Ni zabave i druženja nije nedostajalo. Na „Jugendfest-u" se pokazalo da dvije tambure (u rukama Ivana i Eugena Kutleše) mogu pružiti više i ljepšu zabavu nego kakav DJ u disku.

„Za ova tri tjedna boravka u Beču, učenja, druženja i zabave dogodila se zasigurno velika promjena u mladima i oni su se vratili doma osjetno drugačiji, obogaćeni novim znanjima i saznanjima, informacijama, mišljenjima, pogledima pa i odlukama za svoj budući život. Mi u HKD Napredak uvjereni smo da Ljetnom akademijom nastavljamo ostvarivanje osnovnih ciljeva i zadataka Društva osnovanog 1902. Napredak kao velika obitelj ima komparativnu prednost što ima podružnicu u Austriji koja ugošćuje mlade iz stare domovine i otvora im prozore u svijet znanja, razmjene informacija i iskustava. A samo znanje i otvorenost otvaraju mkogućnost konkurentnosti u ovom globaliziranom i zgusnutom svijetu." - riječi su predsjednika Fonda „Jukić" g. Zloušića.

„Ljetna akademija je velik i opsežan poduhvat u svakom pogledu. Organizacijski se ne bi mogao provesti bez suradnje Napretkovih podružnica u staroj domovini, kao i povjerenika (Betreuera) koji asistiraju na licu mjesta i brinu se za provođenje svagdana. Financijski je projekt neostvariv bez sponzora kao što su Savezno ministarstvo za europske i vanjske poslove Austrije (BMeiA), Savezno ministarstvo za obrazovanje i žene (BMBF), Gospodarska komora Austrije (WKO) i GK Beča (WKW),

Pokrajinska vlada Donje Austrije, Magistrat za kulturu i ured za međunarodne poslove Grada Beča, Novomatic, HERZ Armaturen, STRABAG, Erste Group Bank, Fond Andrić - Prelog, Fond Jukić, kao i obitelj Keglević i obitelj Kaleb. Neki nas podržavaju već godinama i na ovom mjestu želim im uime svih polaznika Akademije, uime Napretka i osobno zahvaliti!"

As. Bur.