Tropletovi dani kulture 2017 započinju Molitvenim pohodom na kraljevski grad Bobovac

Misno slavlje na Bobovcu, Kraljeva Sutjeska, kardinal puljić, Kraljica Katarina Kosaca, hodočašće, vrhbosanska nadbiskupija, Misno slavlje na Bobovcu, Kardinal Vinko Puljić, Troplet, bobovac, Troplet, Tropletovi dani kulture, bobovac, bobovac, molitva, Troplet, Tropletovi dani kulture, bobovac, molitveni pohod, bobovac, bobovac, hodočašće

...u subotu najbližu spomendanu kraljice Katarine (25. listopada) a završavaju odavanjem počasti žrtvi Vukovara i sjećanjem na obljetnicu utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosna (18. studeni).

Ovogodišnji molitveni pohod Bobovcu će se održati u subotu, 21. listopada. U Pohodu sudjeluju vjernici katolici pripadnici Oružanih snaga BiH, policajci na županijskim, entitetskim i državnoj razini, djelatnici sigurnosnih agencija te mnoštvo hodočasnika iz svih dijelova BiH.

Uz njih, sudjeluju i pripadnici Počasno-zaštitne bojne HV u povijesnim odorama kao i neki vojni izaslanici akreditirani u BiH, te razni dužnosnici. U Pohodu već godinama sudjeluju tropletovi Izvidnici (djeca iz više osnovne škole) što će učiniti i ove godine.

Molitveni pohod započinje okupljanjem kod rijeke Bukovice podno Bobovca, odakle hodočasnici organizirano, u molitvenoj procesiji, kreću prema Bobovcu. Udaljenost koja se pređe je oko 2,5 km, od čega otprilike 2 km asfaltiranom cestom, a oko 500 m stazom kroz šumu.

Na Bobovcu se slavi sveta misa za Domovinu, a nakon toga slijedi povratak na početnu lokaciju gdje pripadnici OS pripreme i svim sudionicima podijele vojnički grah. Nakon objeda i odmora, Izvidnici će se autobusom uputiti u Kraljevu Sutjesku gdje će posjetiti franjevački samostan i crkvu sv. Ivana Krstitelja, te razgledati muzej i galeriju u sklopu samostana.

Osim autobusa za Izvidnike, i ove godine organiziramo hodočašće na Bobovac za one koji to žele. Prijave se primaju na tel. 063 723 805. Troškovi putovanja (autobus i ulaznica za muzej) iznose 25 KM po osobi.

Pored ovoga, u sklopu Tropletovih dana kulture 2017 (TDK2017) planirano je mnoštvo vrlo zanimljivih sadržaja od kojih spominjemo neke.
- Večer posvećena bl. kardinalu Stepincu: knjigu „Blaženi Alojzije Stepinac i Hrvati u Bosni i Hercegovini" predstavit će sam autor, monsinjor Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenjem svetim bl. Alojzija Stepinca.

- Studijski dan "Potraga za korijenima" - jednodnevni obilazak arheoloških lokaliteta i muzejskih zbirki za mlade animatore iz mostarskih župa.
- Kreativne radionice za učenike više osnovne i srednjih škola na kojima će se učiti pisati glagoljica i bosančica.
- Predstavljanje knjige „Sva moja sidra" autora Ivice Ursića u Studencima.
- Predstavljanje „Zbornika izabranih radova" Tropletova natječaja za najbolji neobjavljeni literarni rad učenika osnovnih i srednjih škola iz BiH, uz dodjelu nagrada najboljima. Teme ovogodišnjeg natječaja su bile: za osnovne škole „Nedjelja je duši lijek, naš je biljeg i naš stijeg" a za srednje škole „Nedjelja je himna civilizacije ljubavi".
- Kazališna predstava „Crnostrig u eteru" u Čapljini, u izvedbi Amaterskog kazališta Opuzen.
- Predavanje za sve zainteresirane a posebno za bračne parove, studente i sve one koji razmišljaju o braku, na temu „Odgovorno roditeljstvo - Prirodno planiranje obitelji".
- Koncert duhovne glazbe crkvenih bendova/mladih zborova u kripti franjevačke crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru.
- Dobrotvorna izložba likovnih uradaka na temu „Dijete - raj u raju" mladih i darovitih umjetnika iz Srednje škole likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića iz Mostara. Cjelokupan prihod od prodaje likovnih djela ide za liječenje male Ane Rite Puljić.
- Predstavljanje knjige akademika Davorina Rudolfa „Stvaranje hrvatske države 1991. - Ministarska sjećanja".
- Večer posvećena p. Petru Perici. Pater Petar Perica je kod nas slabo poznati hrvatski katolički svećenik, isusovac, učenik travničke Isusovačke gimnazije, autor u narodu omiljenih katoličkih pjesama "Rajska Djevo Kraljice Hrvata" i "Do nebesa nek se ori", koje je spjevao u Travniku. Obzirom da su ga komunisti ubili 1944. godine na otočiću Daksi samo iz mržnje prema kršćanskoj vjeri, a kako je još za života bio na glasu svetosti, pokrenut je postupak uzdizanja na čast oltara.
- Izložba „Stolac na starim fotografijama" u pastoralnom centru „Sv. Leopold Mandić" u Stocu.
- Odavanje počasti žrtvi Vukovara i sjećanje na 26 godina od uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosna.

Više informacija o TDK2017 kao i detalje o svakom od događanja moći ćete naći na našoj web stranici: www.troplet.ba.