Trodnevna turneja po Hercegovini

komedija

... pozornici Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača od 20 sati. Sutradan u petak 21. rujna predstava gostuje na pozornici kina u Narodnom sveučilištu u Livnu. U subotu je treća izvedba u Hrvatskom kulturnom domu na Širokom Brijegu.

Monokomodiju nastalu po kolumnama Zvonimira Hodaka pisanim za portal "Dnevno" i tjednik "7dnevno" izvodi Dražen Stjepandić. Ujedno potpisuje i prilagodbu za scensku izvedbu. U Mostaru će biti dvanaesta po redu izvedba predstave pretpremijerno i premijerno postavljene na sceni kazališta Mala scena u Zagrebu 19. i 20. travnja ove godine.

Na predstavi u mostarskoj Kosači osobno će nazočiti zajedno sa suprugom Ljerkom i poznati odvjetnik i kolumnist gospodin Zvonimir Hodak. Zajedno sa suprugom, Zlatkom Matešom, Snježanom Mehun i nekolicinom prijateljica i prijatelja bio je i na prvom gostovanju predstave u Gospiću.

"Gospodin Hodak je moj omiljeni novinarski kolumnist jer kod Hodaka ne treba razmišljati što je pisac htio reći. Kod Hodaka je uvijek jasno što je htio reći. Hodak je često ponavlja svoj termin Žikina dinastija, a pod Žikinom dinastijom smatra tzv. viši intelektualni sloj u Lijepoj našoj uvijek blizak vladajućoj opoziciji. Kada bi nabrojali sve ljubitelje Žikine dinastije malo bi nam bila ova monokomedija ili monotragedija zato ćemo nabrojati samo velikane Žikine dinastije, a u velikane Žikine dinastije gospodin Hodak smatra: poznatog znanstvenika Stipu Mesića, stručnjka za isušivanje močvara Željka Jovanovića, Žarka što je još '71. svjedočio žarko, veleposjednika ostrva Breoni Radeta Šerbedžiju, Dejana Jovića, Viktora Ivančića, Nenada Stazića zvanog simpatični, Branimira Pofuk federa, Antu od kante Tomića, Juuu Juricu Pavičića iz juuuuu Jutarnjeg lista, Veljka Obersnela bez Olivera Frljića... Seju Saxona i Mileta Kekina koje nam je ustupila multietnička Bosna i Hercegovina.

Važan dio Žikine dinastije je AFŽ, a među najistaknutije drugarice gospodin Hodak ubraja: Vesnu jednu, Vesnu drugu, Radu, Sanju, Uršu, Vedranu Rudan i omiljenu novinarku Milorada Pupovca Slavicu Lukić, a nikako ne smijemo zaboraviti gospođu Mirjanu Rakić koja tako šuteći podnosi svoju ostavku i smjenu, a znate onu Einsteinovu "Ne prekidaj ženu dok šuti".

Žikinu dinastiju podržavaju i brojne nevladine udruge koje redom financira hrvatska Vlada." Evo još jednog citata iz predstave: "U Rimu je Kaligula imenovao svog konja za senatora, a u Hrvatskoj je Oliver Frljić postao ugledni kazališni redatelj. U svojim kazališnim predstavama ujedno je i glazbeni redatelj. Najpoznatiji je po adaptacijama. Tako je uspio urediti da bez telećih šnicli Hamlet u "Hamletu" odmah zadavi Ofeliju, Polonije upuca Horacija, a na kraju Hamleta zakolje vlastita mater. Shakespeare po Frljiću nije bio dostojan takvih zapleta. Kažu da Oliver Frljić priprema adapdaciju Verdijeve "Aide", zvat će se Al Qaeda baš nas zanima što će o tome reći glasnogovornik Isila Miljenko Jergović..."

Ukratko "Žikina Dinastija u lijevoj našoj" je šamar postojećoj situaciji u hrvatskom glumištu i kulturi.