Sutra veliko otvorenje izložbe osunčanih slika Tihomira Lončara

Tihomir je Lončar, Izložba, Aluminij Mostar, aluminij izložba, Galerija Aluminij, Tihomir Lončar, Izložba, Galerija Aluminij, Aluminij Mostar
U suorganizaciji s Filozofskim i Fakultetom prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, te s Dubrovačkim ljetnim igrama, u četvrtak, 15. rujna, s početkom u 19 sati, otvorit ćemo samostalnu izložbu slika hrvatskoga ak. slikara Tihomira Lončara.

Izložba imena Dubrovački ciklus, koju čini 28 raskošnih ulja na platnu, ove je godine bila dijelom programa Dubrovačkih ljetnih igara, te je u srpnju mjesecu bila postavljena u dubrovačkoj Palači Sponza, dok će izložbeni Salon 1 Galerije Aluminij krasiti sve do 30. ovog mjeseca. Kustosima mostarske izložbe su povjesničari umjetnosti Marin Ivanović i Barbara Martinović koja potpisuje i postav izložbe.

Ivanović, koji je i autorom prigodnoga kataloškog osvrta, ističe kako je Lončar, u desetljećima slikarskoga stvaranja, stvorio jedan od najvećih solarnih opusa u hrvatskoj umjetnosti, te kako je na njegovim slikama samo jedno godišnje doba - ljeto, u kojemu Sunce dominira Zemljom.

- Lončar je jedan od slikara u čijim sam izgovorenim promišljanjima o likovnosti vidio onu teško opisivu uronjenost umjetnika u svoje djelo, u čijim se riječima očituje sukob s vlastitim dosadanjim radom i praiskonska želja da u svakomu danu napravi još jedan korak naprijed. Takove misli prati postupak slikanja i preslikavanja, promatranja i savjetovanja, doslikavanja i ponovnoga vraćanja slici, s vremenskim odmakom. Njegovom je slikarstvu arkadijskoga nagnuća osjećajnost konačnom kategorijom. (...) On ne slika samo obasjani krajolik, već uranja svijet u svjetlo koje stvara tajna suglasja među objektima, kolorističkim registrima i vidljivim potezima - piše, između ostaloga, Marin Ivanović, zaključujući kako su Lončarove slike himne ubavome, udaljenome i razmjernome, eolskim eufonijama i djelićima podudarnosti.

Tihomir je Lončar rođen je u Vinagori, 1953. godine. Nakon završenoga školovanja na Slikarskomu odjelu zagrebačke Škole primijenjenih umjetnosti, diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, u klasi Vasilija Josipa Jordana. Tijekom nekoliko desetljeća intenzivnoga rada, priredio je više od trideset samostalnih izložbi, a njegovo je stvaralaštvo obrađeno i u dvjema tematskim monografijama, iz 1995. i iz 2008. godine. Objavio je nekoliko grafičkih mapa i sudjelovao na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i svijetu. Živi i stvara u Zagrebu.