FOTO  Smotra folklora u Bosanskom Grahovu u okviru Dana sv. Ilije

bosansko grahovo, folklor, smotra izvornog folklora
...župne crkve sv. Ilije proroka u Obljaju po prvi put održana smotra folklora koja je okupila osam kulturno-umjetničkih društava s područja Hecegbosanske županije i iz Središnje Bosne.

Najprije je na diplama, tradicionalnom instrumentu dinarskog kraja, nastupio dvojac KUD „Uništa" iz Uništa Miodrag i Josip Galiot, a potom su se redom predstavila sljedeća društva: KUD „Tribanj" Bila-Livno, KUD „Drvar" Drvar, HKD „Napredak" Kupres, HKUD „Sitan tanac" Šujica, HKUD „Dinara" ogranak Ljubunčić, KUD „Budućnost" Glamoč, a kao posebni gosti nastupili su članovi društva „Hrvatska žena kraljica Katarina" iz Novog Travnika.

Svi izvođači su bili odjeveni u narodne nošnje, a publici su se predstavili glazbeno-scenskim nastupom, tradicionalnim pjevanjem i plesovima. Poseban su dojam ostavili mladi fokloraši iz Drvara izvođenjem romskih plesova, te mladići i djevojke iz Glamoča izvođenjem poznatog glamočkog „gluvog kola".

Organizator ove manifestacije koja je okupila preko 300 ljudi bila je Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić" Bosansko Grahovo, a pokrovitelj je bilo Udruženje građanki Grahovo. Program je vodio poznati pjesnik iz Knina Ante Nadomir Tadić Šutra.

Na kraju programa svim sudionicima smotre su od strane organizatora uručena priznanja i prigodni darovi, a potom je pod šatorima nastavljeno druženje uz okrjepu i pjesmu.