FOTO  Premijera filma Gospa od utočišta

film, premijera
...redatelja Srđana Segarića i producenta Antuna Ivankovića, koja će se održati u srijedu, 21. lipnja 2017., u velikoj kongresnoj dvorani Nadbiskupskog vikarijata, J. J. Strossmayera 58, u Osijeku s početkom u 20 sati.

Tema filma je najpoznatije marijansko hodočasničko svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji koje se nalazi u mjestu Aljmaš. U filmu je obuhvaćena kronika događanja kroz povijest od 1332. godine do danas, kronika o progonu hrvatskoga življa i njegove katoličke vjere s posebnim osvrtom za vrijeme Domovinskog rata, kada su Hrvati bili prognani sa svoga ognjišta, a svetište sravljeno sa zemljom. Snimljen na autentičnim mjestima, u filmu su zabilježene izjave svjedoka, dokumentarna građa i ambijentalne vrijednosti ovoga hrvatskoga prostora.

Na nedavno završenom osmom filmskom Festivalu hrvatskih katoličkih filmova koji se održavao u marijanskom svetištu na Trsatu film „Gospa od utočišta", nagrađen je Velikom nagradom (Grand Prix) za najbolji film festivala i nagradom za najbolju glazbu.

U obrazloženju žirija za film „Gospa od utočišta", redatelja Srđana Segarića navodi se da je dokumentarac u kome žiri prepoznaje rad istinskog vjernika i teološkog znalca koji svakim kadrom ove velike priče to jasno i pokazuje. Segarićev film oličenje je onoga klasičnoga vjerskoga, hodočasničkoga filma iz kojeg pršti zanos, nada, ljubav i vjera. Istovremeno je pričom o stradanju Gospe Aljmaške i njenih vjernika Slavonaca u Domovinskom ratu, film dobio neke metaforične značajke dostojne evanđeoskih zapisa.

Prije sedam godina mala jurišna postrojba domaćih filmaša predvođenih redateljem Srđanom Segarićem na poziv Antuna Ivankovića iz Tovarnika, inicijatora cijelog projekta, krenula je u filmsku avanturu zvanu - nezavisni dokumentarni film.

Film je rađen u produkciji Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika. Tijekom njegova nastajanja film su financijski podržali: Osječko-baranjska županija, Župa Pohođenja Blažene Djevice Marije - Aljmaš i Grad Osijek.

Ulaz na premijeru je besplatan!