Predstava Ajmo na fuka dobitnik specijalne nagrade stručnog žirija

HNK Mostar, ajmo na fuka, nagrada, ajmo na fuka, HNK Mostar, HNK Mostar, ajmo na fuka, ajmo na fuka, HNK Mostar, HNK Mostar, ajmo na fuka, ajmo na fuka, HNK Mostar, ajmo na fuka, HNK Mostar, ajmo na fuka, Mostar, Trebinje, HNK Mostar
Nakon završetka tradicionalnog XIV. Festivala bh drame Zenica-Sarajevo 2015. u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici održana je konferencija za novinare na kojoj su priopćene odluke stručnog žirija u sastavu: Darko Lukić, Alen Muratović i Sabina Kulenović o dodijeljenim nagradama.

Nagradu publike, nagradu za najbolju predstavu u cjelini, nagradu za režiju, najboljeg glumca i glumicu te scenografiju dobila je predstava Balkanski rekvijem u režiji Stevana Bodrože u koprodukciji BNP Zenica / Wien Kultur, I Trembles, Theater Hundsturm / Internacionalni teatarski festival MESS.

Nagrada „Miodrag Žalica" za najbolji izvedeni bh. dramski tekst dodjeljuje se dramskom djelu "Kino oko", autora Almira Imširevića.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca/glumice dodjeljuje se: Borisu Leru za ulogu Prebijenog u predstavi "Teferič", produkcija Kamerni teatar 55 Sarajevo.

Nagrada za najbolju epizodnu ulogu dodjeljuje se: Jeleni Kordić - Kuret za ulogu Bake u predstavi "Kokoš", produkcija Internacionalni teatarski festival MESS i Sarajevski ratni teatara SARTR.

Specijalna nagrada Stručnog žirija dodjeljuje se Predstavi "'Ajmo na fuka", u koprodukciji HNK u Mostaru i Narodnog pozorišta Mostar. Nagrada se dodjeljuje kao priznanje za odlučan iskorak teatra prema novim mogućnostima umjetničke saradnje.

Bosansko narodno pozorište Zenica ove godine je bilo domaćin umjetnicima i ansamblima iz BiH, Srbije, Austrije, Hrvatske, Turske, Makedonije i Norveške, pa je nagrada stručnog žirija festivala još jedna potvrda kvalitete predstave „Ajmo na fuka" zajedničkog projekta dvije mostarske kuće Narodnog pozorišta i HNK Mostar. Također kao još jedan uspjeh mostarskog teatra, potrebno je istaknuti i nagradu za najbolju epizodnu ulogu Jelene Kordić Kuret, glumica HNK Mostar koja je na festivalu u Zenici nastupila u koprodukcijskom projektu MESS-a i SARTR-a u predstavi „Kokoš" koju će mostarska publika imati prigodu pogledati u lipnju mjesecu.