FOTO  Održano snimanje popularne emisije HRT „Lijepom našom Čitluk –Međugorje“

lijepom našom
Na početku je poznati voditelj Branko Uvodić pozdravio Brotnjake, njihove brojne goste i uzvanike i ostale posjetitelje te uz ostalo kazao :

- Poštovani gledatelji serijala HRT Lijepom našom, pozdravljamo vas iz susjedne države Bosne i Hercegovine, točnije iz HNŽ i još točnije iz općine Čitluk. Ovdje smo da vam prenesemo tek maleni dio iz bogate riznice tradicijske kulture hrvatskog naroda koji stoljećima živi na ovim prostorima. Kamen, krš i masline, ali još puno, puno toga ovdje nam ljudi žele pokazati, žele pokazati svu širinu hrvatske duše, hrvatskoga bića koje prednjači kada je i gospodarstvo i politika, ali i tradicijska kultura u pitanju. Svakako, Hrvatska televizija će zaista imati što snimiti i u čemu uživati rekao je Branko Uvodić.

Uvodiću i Bandiću umjetničke slike s likom Međugorske Gospe

Uvodić je potom je na prekrasno urešenu pozornici pozvao domaćina - čitlučkog načelnika Ivu Jerkića. Nakon što je pozdravio nazočne posjetitelje, goste i uzvanike te zahvalio organizatorima, uredniku i producentskoj ekipi i HRT, načelnik Jerkić je istaknuo kako se općina Čitluk intenzivno Čitluk te kako je, zahvaljujući Međugorju i Gospinim ukazanjima, sigurno jedna od najposjećenijih općina na ovim prostorima te je citirao pjesnikove riječi da „hodočasnici u Međugorje dolaze pješice, a iz Međugorja se vraćaju na krilima". Dodao je kako je Brotnjacima čast što su Čitluk i Međugorje odabrani za snimanje serijala Lijepom našom čiji je temeljni cilj predstavljanje svih kulturnih i duhovnih vrijednosti sredina u kojima se vrši snimanje. Posebno je izrazio zadovoljstvo što je tema sinoćnjeg spektakla bila 31. obljetnica Gospinih ukazanja te istaknuo kako je snimanje te emisije imalo humanitarni karakter.

Načelnik Jerkić uputio je poseban pozdrav nazočnom zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću kojemu je u znak zahvalnosti uručio prekrasnu umjetničku sliku s likom Međugorske Gospe. Zavaljujući se biranim riječima na tom daru, Bandić je načelniku Jerkiću poklonio skupocjeni šestinski prsluk, tzv. šestinski lajbek.

Tople riječi domaćinima uputili su i Matija Posavec, dožupan Međimurske županije, te dr. Mladen Bošković, ministar zdravstva HNŽ-a, koji je prenio pozdrave predsjednika županijske Vlade Denisa Lasića.

Nazočnima se sinoć obratio i predsjednik MZ Međugorje Dragan Vasilj Žigić, koji je iskoristio prigodu te voditelju emisije Branku Uvodiću uručio umjetničku sliku s likom Međugorske Gospe, rad slikara Ivana Barbarića.

Spektakl vrhunske kvalitete

Budući da je riječ o poznatoj televizijskoj produkciji, treba reći da je sinoćnji program svih sudionika bio vrhunske kvalitete i besprijekorno dobro pripremljen pa su posjetitelji svih uzrasta puna tri sata jednostavno uživali. Kažimo samo da su se svojim umijećem Brotnjacima sinoć predstavljali članovi kulturno-umjetničkih društava : Brotnjo, Međugorje, Humski glas, Prenj, Gračanski gangaši, gangašice iz Međugorja i Broćanski bećari, zatim klape: Suha i Smilje iz Čitluka, Trebižat iz Trebižata, Krš i Drača iz Mostara i Neum iz Neuma

Gledatelji uživali u nastupu brojnih estradnih zvijezda

Da je ugođaj bio potpun dovoljno je samo spomenuti i nastupe brojnih poznatih imena hrvatske i hercegbosanske estrade, među kojima su bili : Mate Bulić, Alen Nižetić, Ivana Kovač, Ivan Mikulić, Zorica Andrijašević Donna, Ante Prkačin, Vlatka Kopić Tena, Stjepan Jeršek Štef , Stjepan Yseta, Robert Čolina, operna pjevačica Jelena Kordić te čitlučki VIS Gabrijel, a izvođače je pratio poznati Tamburaški sastav Džentlmen iz Osijeka. Posebno iznenađenje večeri priredio je Gospin vidjelac Jakov Čolo, koji je u duetu s Ivanom Kovač otpjevao prekrasnu pjesmu „Božji blagoslov". Gledatelji su sve izvođače nagrađivali dugotrajnim i zasluženim pljeskom.

Pozornica veličanstveno urešena

Kako bi ugođaj bio što potpuniji, domaćini su pozornicu ukrasili autohtonim stvarima među kojima su bili: tkalački stan , avan za križanje duhana, čanjak, drvene žlice, sinija, lopar, stap, kablić, burilo, bure, samar, opanci, naćve, zatim vijenci duhanskog lista, stabljike vinove loze, smokve, divljeg šipka i masline s plodovima itd. Snimanjem sinoćnje emisije Brotnjaci su svekolikoj hrvatskoj javnosti i ljudima u dijaspori nastojali pokazali da ljubomorno čuvaju i njeguju svoje kulturne i tradicijske vrijednosti i da ih s ljubavlju prenose na buduće naraštaje.

brotnjo-online.com, Mile Pavlović