FOTO  Novi mostovi razumijevanja

mrtve ribe plivaju na ledjima
... i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, izvedena je u utorak u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banja Luci. Riječ je o prvom poslijeratnom gostovanju u Banja Luci Narodnog pozorišta Mostar i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Predstava je izvedena pred oko 270 ljudi, koji su glumce sa scene ispratili dugotrajnim aplauzom.

Izvedbu predstave "Mrtve ribe plivaju na leđima" u Banja Luci podržao je USAID-ov projekat PRO-Budućnost, koji provodi Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banjaluka i Međureligijskim vijećem u BiH. Ulaz na predstavu u Banja Luci bio je besplatan.

"Veliko mi je zadovoljstvo da je predstava „Mrtve ribe plivaju na leđima" ostvarila lijepo gostovanje na banjalučkoj sceni. Baveći se adaptacijom istoimene prozne knjige Josipa Mlakića, pričali smo priču o tužnim ljudskim egzistencijama u prostoru srušenih mostova i narušenog međunacionalnog povjerenja. Međutim, ansambl predstave, sastavljen od glumaca Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Narodnog pozorišta u Mostaru i Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, stvorio je neke svoje nove umjetničke i prijateljske mostove prilikom procesa pripreme i izvedbe predstave. U tom smislu, predstavljanje publici u Banjaluci, kao i, nadam se, mnoga buduća gostovanja, grade nove mostove razumijevanja. Sigurna sam da je to jedino okružje u kome uspijeva prava teatarska umjetnost", kaže redateljica Miletić Oručević, koja zajedno s Draganom Komadinom potpisuje i adaptaciju Mlakićevog teksta.

Predstava "Mrtve ribe plivaju na leđima" okupila je 17 glumaca iz četiri bh. teatra - u predstavi igraju Nedžad Maksumić, Miro Barnjak, Robert Pehar, Faketa Salihbegović Avdagić, Jelena Kordić Kuret, Saša Handžić, Uranela Agić Burina, Velimir Pšeničnik Njirić, Emir Sejfić, Emir Spahić, Ivan Skoko, Bojan Beribaka, Zlatan Školjić, Jasmin Krpo, Nikolina Marić, Angela Bulum i Maja Zećo. Adaptaciju teksta potpisuju Dragan Komadina i Tanja Miletić Oručević, scenografi i autori videa su Matko Vekić i Mirta Vekić, kostimografkinja je Sabina Trnka, a autor muzike Atila Aksoj.