FOTO  Najava 5. (završnog) dana međunarodnog festivala New Hopes/Nove nade u Mostaru

Mostar
...performans na temelju dramskog teksta iz pet činova, a koji je proistekao kao rezultat radionice u kojoj su sudjelovali, pod nazivom #AšikMostar. Uz performans mladih, publika je imala priliku kroz postavku plakata vidjeti kronološki prikaz rada radionice i materijale proistekle iz iste. Radionicu #AšikMostar organizirala je Agencija lokalne demokracije Mostar kroz program lokalnih fondova za mlade grada Mostara, projekta Regionalna platforma za sudjelovanje i dijalog mladih Balkana/Balkan regional platform for youth participation and dialogue, sufinanciranog od EU.
Festivalska publika koja je propustila izvedbu Ascetica Omma Teatra iz Grčke trećeg dana festivala, imala je priliku četvrtog dana pogledati reprizu predstave pod nazivom ''Stvarnost nije ništa više od himere podvrgnute našoj želi i našoj patnji'' u Manastiru Žitomislić. Publiku je prije predstave u pratnji igumana Danila Pavlovića imala priliku razgledati crkvu, te čuti nešto više o povjesti Manastira Žitomislić, kao i popiti kavu s Igumanom i ostalim monasima.
U Mostarskom teatru mladih u 12 sati izvedene su Forum predstave nastale projektom BuJaMo - Mreže nevladinih udruga, a od 16 sati u Američkom kutku u Mostaru, glumac i ekspert za društveni teatar i teatar zajednice, Alberto Pagliarino, održao je zanimljivu radionicu za mlade teatarske umjetnike pod nazivom ''Teatar zajednice'' na kojoj su mladi glumci imali priliku naučiti neke nove vještine i usvojiti znanja o teatru zajednice.
U 20 sati u Mostarskom teatru mladih prikazana je predstava ''Paradigma'' DIS Youth theater Banja Luka, dok je od 22 sata festivalska publika plesala u OKC-u Abrašević uz živopisni performans ''Ghost Dance'' teatra Brama iz Poljske.

Program zadnjeg, petog dana festivala Nove nade/New Hopes s temom Mostar Sevdah, započinje sutra, 8. rujna/listopada, paradom svih sudionika festivala s početkom u 17 sati s Rondoa, te kreće smjerom Franjevačka crkva, Bulevar, Cernica, Titov most, Trg Musala, zaustavljajući se na poslijetku na platou ispod Starog mosta gdje će sudionici parade imati priliku čuti priču o Starom mostu.

U 21 sat u Pavaroti centru bit će prikazana predstava AHRE Teatarske grupe iz Splita pod nazivom ''Žena u haljini satkanoj od snova'', a potom slijedi i završni performans festivala - Gipsy Night u OKC Abraševiću.

Glavni partneri u organizaciji programa u Mostaru su lokalna organizacija civilnog društva Agencija lokalne demokratije Mostar (www.ldamostar.org) i Mostarski teatar mladih.

Međunarodni festival teatra u zajednici u Mostaru Nove nade/New Hopes nastao je u okviru projekta Caravan Next "Gradovi koje pokreće umjetnost" koji je sufinanciran je od Europske unije, a čiji je lider Odin Teatret iz Danske.

Ulaz na sve događaje u sklopu festivala je besplatan.