FOTO   Mostar: Predstavljanje knjiga književnika Željka Ivankovića

Željko Ivanković, knjiga, Mostar

U svojem aktivnom književnom životu - razvedenom koliko prema unutra (sebi), toliko i prema van (publici) - autor je četiri puta dosad boravio na studijskim gostovanjima: na Humboldtovom sveučilištu u Berlinu 1985, u Zakladi Liona Feuchtwangera u Los Angelesu 1996, u kući Heinricha Bölla u Langenbroichu 2000. i u Rezidenciji Kamov u Rijeci 2012. Bila su to privilegirana vremena za pisanje i čitanje, motrenje i susrete. Upravo za tih putovanja nastali su i putopisni dnevnici okupljeni u ovoj knjizi.

Knjigu poezije „Sablazan jezika" Ivanković je koncipirao kao spoj novih i starih pjesma, a sadrži 90 djela.
O knjigama će, uz autora, govoriti dr. sc. Perina Meić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i književnik Josip Mlakić.
Željko Ivanković rođen u Varešu 1954. godine je hrvatski i bosanskohercegovački, pjesnik, pripovjedač, romanopisac, esejist, putopisac, radio-dramski pisac, književni kritičar, prevoditelj, publicist i novinar.

Dobitnik je književnih nagrada za poeziju, esej i radio-dramu na uglednim anonimnim natječajima u zemlji, kao i za priču na međunarodnom natječaju Serra 1999. (treća) i 2001. (prva), dok je za knjigu eseja "(D)ogledi, III" dobio prestižnu nagradu "Antun Branko Šimić". Pojedini eseji, proza i poezija, kao i publicistički prilozi, prevedeni su mu na engleski, njemački, francuski, talijanski, arapski, portugalski, kastiljanski, katalonski, češki, poljski, turski, švedski, norveški, danski, mađarski, albanski, makedonski, slovenski i esperanto, a izbori poezije na francuski Petite histoire d'une tristesse (2012.) i slovenski Hoja po prstih (2013.), te priča na engleski The Man Who Went into the Fog (2013).
Član je Društva hrvatskih knjiženika, Hrvatskog društva književnika, Društva pisaca BiH, Društva hrvatskih pisaca HB, Hrvatskog centra PEN-a, PEN Centra BiH, Društva novinara BiH, Unije nezavisnih intelektualaca Krug 99, Međunarodnog Foruma Bosna, redoviti je član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost u Sarajevu.
Uz sudjelovanje na nizu međunarodnih konferencija i simpozija, boravio je i na studijskim gostovanjima: Humboldtovo sveučilište u Berlinu 1985. (četiri mjeseca), Zaklada Lion Feuchtwanger u Los Angelesu 1996. (tri mjeseca) i Heinrich Böll Haus Langenbroich 2000. (četiri mjeseca) i Rezidencija Kamov Rijeka 2012. (mjesec dana).

Zastupljen je u uglednim domaćim i stranim publikacijama tipa Who is who, leksikonima i enciklopedijama, a sam je suradnik Hrvatske enciklopedije; Hrvatskog biografskog leksikona i Hrvatske enciklopedije BiH.