Marin Topić velikom izložbom obilježava četrdeset godina rada

Marin Topić, Izložba
...pod nazivom "Zemlja humska - kist i Krist", koja će biti otvorena 16. studenog u Galeriji Aluminij.

Riječ je o svojevrsnom presjeku Topićeva stvaranja, s pedesetak vrhunskih slika različite tematike i formata koje će javnost moći pogledati do kraja mjeseca studenog.

Izložbu zajednički organiziraju Galerija Aluminij i Matica hrvatska Mostar, pod visokim pokroviteljstvom predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića, koji će i otvoriti izložbu, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Sponzorsku potporu događaju pružili su Vlada HNK-a, Aluminij d.d. Mostar, HT Eronet, Elektroprivreda HZ HB, Hrvatska pošta Mostar, Rektorat i FPMOZ Sveučilišta u Mostaru.

Voditeljica Odjela za korporativne komunikacije HT Eroneta Misijana Milinković Brkić podsjetila je da to poduzeće podržava sve najveće kulturno-umjetničke projekte u Gradu na Neretvi i šire, pa tako i ovu veliku i značajnu izložbu Marina Topića.

Na konferenciji za novinare predstavljena je i prigodna poštanska marka s motivom slike Marina Topića, objavljena u izdanju Hrvatske pošte Mostar.

Predstavnica tog poduzeća Željka Šaravanja kazala je kako je marka tiskana u povodu Svjetskog dana voda te da prigodno izdanje prati omotnica i žig prvoga dana.

- HP Mostar pokušava u svojim izdanjima predstaviti sve ono što hrvatski narod u BiH ima, sve naše kulturne i povijesne ljepote i znamenitosti, a na ovaj način ulazimo i u svijet umjetnosti jer nam nije važno predstaviti samo nešto domaće na poštanskoj marki, nego i domaće autore - naglasila je Šaravanja.

Poručila je kako će HP Mostar i dalje promovirati domaće teme i umjetnike, dodavši kako su već prepoznati u svijetu filatelije.

Marin Topić u svom je obraćanju novinarima kazao je kako je bilo izuzetno teško sastaviti toliko njegovih djela na jednom mjestu te da je za sve to trebalo puno živaca i rada.

Dodao je kako neka od djela koja će biti izložena nije vidio deset-dvanaest godina, što je u njemu pobudilo posebne emocije.

Prisjećajući se djetinjstva i dječačkih doživljaja iz Mostara, Topiću su potekle i suze.

Na njegovim slikama su, kako kaže, mirisi djetinjstva, ljepota Mostara, Neretve, cvijeća...

- Volim Mostar, pa makar kakav je, moj je - poručio je Topić.

Marin Topić rođen je u Mostaru 1957. godine. Završio je arhitekturu u Sarajevu 1981. godine. Prvu samostalnu izložbu imao je 1982. u Franjevačkomu samostanu u Širokomu Brijegu, drugu 1983. u Zagrebu, a treću 1985. u Sarajevu.

U nizu uspjeha njegove plodne i burne karijere svakako se ističe velika monografska izložba iz 2006. godine (Zemlja humska) u rodnom Mostaru, s kojom je Topić gostovao i u Dubrovniku, Splitu, Zagrebu, Sarajevu i Podgorici, a koju je vidjelo više od stotinu tisuća posjetilaca.

FENA

Foto Stojan Lasić