Maja Knezović Lasić: Dođite i nadahnite se dobrim filmovima

Maja Knezović, mostar film festival
Tim povodom zamolili smo za razgovor umjetničku direktoricu te manifestacije, Maju Knezović Lasić.

Predstavite nam, prije svega, Natjecateljski program Festivala. Što su ove godine njegove karakteristike?

- Ove godine na 11. Mostar Film Festivalu prikazat ćemo 40 filmova iz 25 zemalja, od kojih je 9 filmova u Natjecateljskom programu, iz kojih će stručni žiri odabrati najbolje glavne i sporedne uloge te nagraditi najboljeg debitanta. Riječ je o aktualnim filmskim ostvarenjima iz zemalja u okruženju. Filmovi tematiziraju PTSP, društvo u tranziciji, ratne zločine, nezadovoljne tinejdžere... Glavni/Natjecateljski program sadrži filmove: ŽABA / BiH, Makedonija, Srbija, Hrvatska / 2017. /, REKVIJEM ZA GOSPOĐU J / Srbija, Bugarska, Makedonija, Rusija, Francuska / 2017. /, RUDAR / Slovenija / 2017. / THE BOOKS OF KNJIGE: SLUČAJEVI PRAVDE / Crna Gora / 2017. IME: DOBRICA, PREZIME: NEPOZNATO / Srbija / 2016. / KAD DAN NIJE IMAO IME / Makedonija, Belgija, Slovenija / 2017. / ZBOG TEBE / Hrvatska / 2016. / PROKLETI PAS / Srbija / 2017. / MRTVE RIBE / Bosna i Hercegovina, Hrvatska / 2016. /

Međunarodni program donijet će osam filmskih ostvarenja?

- U Međunarodnom programu „Između rijeka", koji smo nazvali po noveli H. Turtledovea, Between the Rivers, predstavljamo osam filmova od Nizozemske na zapadu, preko Švedske na sjeveru, pa do Izraela i Gruzije na istoku. Publika će imati priliku vidjeti trilere, komedije, ali i istinite priče o odrastanju i tradicijama koje će Mostarci prepoznati kao neobičnosti, slične svojima.

U programu naziva DocuSpectre vidjet ćemo nove dokumentarce iz regije?

- Regionalna dokumentarna izdanja koja će biti prikazana na Mostar Film Festivalu predstavit će priče o humanitarnoj udruzi, nesretnim sudbinama i spletovima nesretnih okolnosti, minulim vremenima i nekim novim istinama. Odabrani dokumentarci predstavit će autore iz BiH, Srbije i Hrvatske. Bit će to filmovi: HOĆU KUĆI / Bosna i Hercegovina / 2017. / NAJVAŽNIJI DEČKO NA SVIJETU / Srbija / 2017. / TIFA / Bosna i Hercegovina / 2017. / DOM ANĐELA / Srbija / 2017. / SCREAM FOR ME SARAJEVO / Bosna i Hercegovina / 2017. / NEŽELJENA BAŠTINA / Hrvatska / 2017. / ŽIVOT OD MILIJUN DOLARA / Hrvatska / 2017. / BUFFET ŽELJEZARA / Hrvatska / 2017. /

Što nam donosi program !hej studenti studentima?

- U cilju promocije edukativnog dijela filmske umjetnosti, ističemo važnost i zastupljenost studentskog filma i mladih autora. U suradnji s akademijama, kao festival kojemu je cilj promicanje filmske glume i glumačkog poziva, studentskim programom !hej studenti studentima želimo doprinijeti afirmaciji mladih autora.

Ni najmlađi gledatelji neće ostati uskraćeni ?

- Dječji program 11. Mostar Film Festivala donosi obiteljski vikend s projekcijama animiranog filma „Ričard roda" i igranog filma „Anka". Riječ je o ostvarenjima koja će sigurno pronaći mjesto u srcima najmlađih, kao i onih malo starijih, koji još nisu zaboravili dijete u sebi: RIČARD RODA / Njemačka, Belgija, Luksemburg, Norveška, SAD / 2017. /, ANKA / Hrvatska / 2017. /

Program Retrospektiva bit će posvećen stvaralaštvu Antuna Vrdoljaka?

- Da. Antun Vrdoljak rođen je 4. lipnja 1931. godine i istaknuti je hrvatski filmski glumac i redatelj. Najpoznatiji je po filmovima „Duga mračna noć" (2004), „Glembajevi" (1988.) i „Kiklop" (1982). 11. Mostar Film Festival prikazat će retropospektivu njegovih radova: „U gori raste zelen bor", „Glembajevi" i „H-8".

Tko će ove godine biti članovi žirija?

- Ove godine imamo žiri Natjecateljskog programa ali i žiri za Međunarodni program. Članovi Natjecateljskog žirija su: ALMIR ŠAHINOVIĆ / predsjednik žirija, STJEPAN PERIĆ / član žirija, IVAN LEO LEMO / član žirija, DEJAN DABIĆ / član žirija. Članovi Međunarodnog žirija su: ZORAN CVITANOVIĆ / Predsjednik žirija, DRAGANA TEŠIĆ / član žirija, ZORAN GALIĆ / član žirija.

Popratni program donosi zanimljive novosti?

- Filmski razgovori na Mostar Film Festivalu popratni su program Festivala u kojem naglasak stavljamo na film i sve ono što je potrebno za njegov nastanak. Ugodni razgovori s redateljima, scenaristima, glumcima, producentima... namijenjeni su filmskim radnicima ali i ljubiteljima filma, koji žele znati i čuti nešto više. Festivalska jutra, svakim danom u 11 sati u galeriji Kosače, prigoda su za druženje s nekim od velikana filmske umjetnosti. U okviru poslovne sekcije 11. Mostar Film Festivala 17. studenoga održat će se međunarodna konferencija pod nazivom „Balkan Cinema Meeting". U suradnji s Akademijama iz Zagreba, Rijeke, Osijeka, Beograda, Niša, Cetinja, Banjaluke, Sarajeva, Tuzle i Novog Sada održat će se radionice Masterclass.

Neće nedostajati ni glazbe?

- Tijekom Festivala u službenom klubu Golden Pub organizirat ćemo koncerte i zabave za naše goste i posjetitelje. Za sedam bogatih večeri organizirat ćemo koncerte bendova koji će uskoro biti najavljeni.

U kojim prostorima će se Festival odvijati?

- Festival će se održati u velikoj i malim dvoranama Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače. Raspored projekcija može se vidjeti na našoj web stranici: www.moff.ba

Je li vrijeme da se razmišlja o kupovini ulaznica?

- Naravno, da je vrijeme... ulaznice su uskoro u prodaji na blagajni Kosače.

Koja će poznata imena doći na MOFF?

- Veliki broj filmova i raznovrsnost programa podrazumijevaju i velika imena iz filmske umjetnosti i kulturnog života općenito. Stoga pozivamo i Vaše čitatelje da dođu na Mostar film festival i nadahnu se dobrim filmovima, glazbom, ugodnim druženjem. Dobrodošli!

Razgovarala:Vesna Hlavaček, [email protected]