Ištvančićev film „Sve je bio dobar san“ najbolji dokumentarac u Grčkoj

Sve je bio dobar san, film, Sve je bio dobar san, film, Dubrovnik, Sve je bio dobar san, priznanje, film, Sve je bio dobar san, film, nagrada, grčka, Sve je bio dobar san, grčka, film, Sve je bio dobar san, Vukovar, Sarajevo, Sve je bio dobar san, film, HTV, Sve je bio dobar san, Mostar, film
...u kategoriji dugometražnih dokumentarnih filmova (preko 60 minuta) na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma "Beyond the Borders" ("Preko granica") koji se održavao od 28.08. do 03.09.2016. u otočkom mjestu Castellorizo u Grčkoj.

Ovaj festival s naglaskom na suvremenoj povijesti koji su osnovali mladi grčki povjesničari ima za cilj postati mjesto okupljanja grčkih i stranih filmskih autora kako bi promovirali svoje radove i mogli stvoriti mogućnosti za suradnju na međunarodnim koprodukcijama. Nagrađeni i nominirani filmovi će nakon festivala imati svoje dodatne projekciju u SAD i Australiji. Festivalu i nagradama za najbolje filmove pokrovitelj je grčki državni parlament.

Ovo je veliko priznanje našem filmu upravo zbog naglaska na promoviranju i suočavanju sa suvremenom prošlošću o čemu govori i naš film "Sve je bio dobar san" koji promiče vrijednosti o Domovinskom ratu u Hrvatskoj.

Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac "Sve je bio dobar san" proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz vizuru njegove majke Lyliane Fournier. Ona u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svojeg sina.

Pokretači ovog značajnog projekta su autor filma Branko Ištvančić i producent Antun Ivanković. Tijekom ove godine film je prikazivan u digitaliziranim kino dvoranama diljem Hrvatske, izazvao je veliki interes, a pogledalo ga je preko 8000 gledatelja, što je izniman rezultat za jedan domaći dokumentarac. Ovaj autorski dokumentarac koji na drugačiji način promiče istinu i vrijednosti Domovinskog rata nastao je u produkciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, Udruge Dr. Ante Starčević iz Tovarnika i Udruge Artizana, a uz potporu Ministarstva branitelja, Zaklade Adris i Vukovarsko srijemske županije. Na snimanju filma koje je trajalo nekoliko godina sudjelovala je brojna profesionalna filmska ekipa i drugi suradnici koji su doprinijeli realizaciji filma.

Film je premijerno prikazan 17. veljače 2016. godine u prepunoj dvorani kina Europa u Zagrebu, a nakon toga je izazvao neviđen interes u javnosti i kod publike.

Nakon što je uvršten u deset finalista u konkurenciji za uglednu nagradu URTI Grand Prix for Autor's Documentary u Francuskoj, film je nagrađen na ovogodišnjem festivalu hrvatskog katoličkog filma Trsat u Rijeci nagradom Grand Prix za najbolji film festivala, Nagradom za najbolju režiju i Nagradom za najbolju glazbu.