FOTO  HNK Mostar: Chick lit potvrdio status hit predstave

„Chick lit", HNK Mostar
Sinoć je scena HNK Mostar bila premalena za sve koji su htjeli vidjeti ovu „svemostarsku" predstavu. Sva su sjedeća mjesta bila popunjena kao i stolice koje su naknadno ubačene među redove. Dobar dio zainteresiranih nije uspio ući jer mjesta jednostavno nije bilo. A glumci nisu ostali dužni publici. Osam glumaca HNK Mostar, troje Pozorišta lutaka Mostar i dvoje glumaca Narodnog pozorišta Mostar, koje je uštimala redateljica Tanja Miletić Oručević iz Mostarskog teatra mladih, držalo je prepunu dvoranu u tenziji gotovo dva sata.

Šodanov „Chick lit" je duhovita i ironična groteska hrvatskog jet-seta i presjek stanja svijesti hrvatskog tranzicijskog društva, koje odveć korespondira i s našom, bosanskohercegovačkom stvarnošću. Mladi bračni par, od kojih je suprug novopečeni tajkun i industrijalac, a supruga jedna od uspješnih chick lit spisateljica, priređuje zabavu u povodu izlaska njene nove knjige. Na partiju se pojavljuje cijela lepeza zanimljivih gostiju, koji se u Šodanovom dramskom rukopisu promeću u arhetipove novouspostavljene društvene ljestvice. Paralelno s partijem, ispred obiteljske vile prosvjeduju otpušteni uposlenici tvornice čiji je vlasnik suprug chick lit spisateljice. Kako zabava odmiče i pristižu novi gosti, postaje sve izvjesnije da će doći do sukoba „ulice" s novopečenom aristrokracijom.

Ovom predstavom HNK Mostar obilježio je Svjetski dan kazališta, a prigodnu poruku čuvene francuske glumice Isabelle Huppert pročitao je glumac HNK Mostar Ivan Skoko.

„Kazalište za mene predstavlja onog drugog, ono je dijalog, odsutnost mržnje. Prijateljstvo među narodima, nisam sigurna što ono podrazumijeva, ali vjerujem u zajednicu, u prijateljstvo publike i glumaca, u jedinstvo svih onih koje kazalište spaja, onih koji ga pišu, koji ga prevode, onih koji ga rasvjetljavaju, oblače, dekoriraju, onih koji ga izvode, koji ga čine, koji u njega odlaze. Kazalište nas štiti, pruža nam zaklon... Mislim i da nas voli... onoliko koliko mi volimo njega...", stoji, između ostaloga, u poruci Isabelle Huppert.
Sljedeća izvedba predstave „Chick lit" bit će 8. travnja 2017. godine u HNK Mostar, s početkom u 20 sati.