FOTO  FPMOZ: Cambridge (UK) i Mostar (BiH) – gradovi u kojima glazba stvara nova prijateljstva

FPMOZ, koncert, Sveučilište Cambridge

U subotu, 20. listopada 2018. godine studenti i profesori Studija glazbene umjetnosti Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru po prvi put su otputovali u Cambridge, stari sveučilišni grad (31 koledž) u okrugu Cambridgeshirea, u Velikoj Britaniji, u kojem živi oko 120 000 stanovnika, uključujući i oko 25 000 studenata.

Smještaj je bio organiziran u obiteljima sveučilišnih profesora Cambridega, raznorodnih umjetnika i znanstvenika, kako bi studenti i profesori iz Mostara mogli vidjeti što više od kulture življenja na Sveučilištu u Cambridgeu, tako da je poslovni posjet obilježen i turističkom notom. Studenti i profesori su posjetili: St. Paul's College (osnovan 1511.); St. Emmanuel College (osnovan 1584.); The Fitzwilliam Museum (osnovan 1816.) - gdje je izloženo, između ostalih, djelo inspirirano autorovim posjetom Mostaru i Sarajevu 1922. godine, pod nazivom „Love among the nations" (Ljubav među narodima) slikara Stanleya Spencera; The Round Chapel - gdje se mogao pogledati 20-minutni film o povijesti Cambridgea. Interesantna je također bila punting tura (vožnja u kajacima ili kanuima) na rijeci Cam, te jednodnevni posjet Londonu koji je udaljen 80km sjeveroistočno od Cambridgea.
Nažalost, nije bilo moguće posjetiti sve znamenitosti, no ulazak u King's College Chapel (osnovan 1441.) svakako je bio jedinstven doživljaj, te sudjelovanje na misnom slavlju uz pratnju zbora dječaka (Choir of King's College) čija tradicija vokalnoga pjevanja uspješno traje već pet i pol stoljeća.
U petak, 26. listopada s početkom u 19:30 sati održan je koncert u St. Paul's Church, Hills Road, Cambridge CB2 1JP. Na programu su bila svjetska duhovna djela skladatelja J. S. Bacha: Arije - „Ich habe genug" (from Cantata BWV 82a) i „Erbarme dich" (from „Matteus Passion" BWV 244); G. B. Pergolesia: „Stabat Mater"; te instrumentalna glazba skladatelja: G. Ph. Telemanna: N°12 „Chaconne" from the Paris quartets i M. Uccellinia: „Aria sopra La Bergamasca" Op.4: No. 1 „Unico".
Predstavio se djevojački komorni zbor Studija glazbene umjetnosti pod vodstvom prof.mr.art. Katje Krolo-Šarac, studentica Nikolina Zovko - mezzosopranistica, student Marin Vitas - kontratenor, doc.mr.art. Amela Plosko za orguljama, Michael Copley - flautist, u suradnji s „Cambridge Baroque Ensembleom" koji je predvođen darovitim glazbenicima Theom Tinklerom (violoncello) i Kilianom Meissnerom (viola), a sve pod dirigentskom palicom mr. Igora Tatarevića.

Za ovo studijsko putovanje studenti zahvaljuju: prof. dr. sc. Zoranu Tomiću, rektoru Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Mariju Vasilju, dekanu FPMOZ-a; doc. dr. sc. Lidiji Vladić-Mandarić, pročelnici Studija glazbene umjetnosti FPMOZ-a, koji su prepoznali ovu jedinstvenu prigodu, te učinili sve kako bi se njihovi studenti i profesori predstavili u jednom od najboljih europskih sveučilišnih gradova na svijetu, u Cambridgeu. Također, upućuju riječi zahvale Gradu Mostaru, Založbi kralja Tomislava iz Čapljine, te Studentskom zboru Sveučilišta u Mostaru koji su svojim donacijama potpomogli putovanje.

Nadalje, žele zahvaliti dragim prijateljima i kolegama u Cambridgeu koji su osigurali smještaj, potrebne glazbene instrumente, ulazak u pojedine koledže Cambridgea: Michaelu Copleyu, Marku Tinkleru, i mnogim drugima, te dakako i osnovnoj školi St. Matthew's Primary School koja im je ustupila svoje prostorije za probe pred koncert.
Studij glazbene umjetnosti FPMOZ-a Sveučilišta u Mostaru ovim koncertom je ostvario suradnju s glazbenom organizacijom „CAMS Music Trust" („English Pocket Opera Companyom") koja se bavi obrazovanjem djece i odraslih za javno dobro pod vodstvom Marka Tinklera, te baroknim ansamblom iz glazbenoga orkestra „Mawson Road Community Orchestra" pod vodstvom Michaela Copleya, u Cambridgeu.
Putovanje je predstavljalo značajno iskustvo za studente i profesore, a uspješni završni koncert je svakako početak jedne bogate i kulturne suradnje profesionalnih glazbenika iz Mostara i Cambridgea.