Kraj vrućinama: U ponedjeljak konačno kiša i zahlađenje!

poplave, nevrijeme u Mostaru, kiša, vremenska prognoza, temperatura, tlak, udar, oprez, vremenska prognoza, stanje na putevima, stanje na cestama, AMS BIH, vremenska prognoza, snježno nevrijeme, nevrijeme, u olujnom nevremenu, nevrijeme u Mostaru, vremenska prognoza, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima, kiša, Mostar, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima, prognoza vremena, proljeće
katakterestične za ljeto se nastavljaju. Nakon iznimno vrućeg i ekstremno sušnog kolovoza u rujnu gotovo i da nije bilo u kojem temperatura u Dalmaciji nije prelazila 30°C, a Dalmatinskoj zagori rasla je i do 34°C, piše dalmacijanews.

Temperature mora su od 24 do 26°C što je najbolji indikator stabilnog ljetnog vremena duže nego je to uobičajeno. Stabilno vrijeme pripomoglo je produženju turističke sezone, no kiša i osvježenje bi bili dobrodošli, osobito maslinarima.

Upravo je na današnji dan, daleke 1922. godine, izmjerena najviša službena temperatura zraka na Zemlji. U u libijskoj pustinji Al azizyah izmjerena je temperatura od čak 58,0°C.


Stabilno do kraja tjedna

Novi radni tjedan donio je nastavak ljetnog vremena. To i ne čudi s obzirom na sinoptičku situaciju. Cijeli Mediteran nalazi se u polju blago povišenog tlaka zraka, a prodori vlažnijeg i svježijeg zraka zahvaćaju samo sjeverne dijelove kontinenta.

Nakon vrućeg i vedrog utorka, u srijedu će također prevladavati vedro. U noći tiho ili slab burin, danju će puhati slab maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 15 do 18°C, uz obalu i na otociam od 18 do 22°C. Najviše dnevne temperature od 30 do 33°C.

Četvrtak će biti vedar. U noći će zapuhati slaba do umjerena bura, podno Velebita prolazno jaka. Danju će bura oslabiti i u Dalmaciji okrenuti na slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 15 do 18°C, uz obalu i na otocima od 18 do 22°C. Najviše dnevne temperature od 29 do 32°C.

U petak i u dane vikenda nastavit će se stabilno kasnoljetno vrijeme uz obilje sunca i slab dnevni vjetar. Temperature zraka bit će neznatno niže u odnosu na prethodne dane, od 28 do 31°C.


Genovksa ciklona

U ponedjeljak će se nad sjevernom Italijom formirati Genovska ciklona koja će zajedno s pripadajućim frontalnim sustavom prijeći preko našeg područja. Zbog toga će u ponedjeljak nastupiti naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom, a ponegdje će pasti obilna kiša, i više od 30 litara po metru kvadratnome. S kišom će doći do jačeg zahlađenja pa će u ponedjeljak i utorak temperature zraka danju biti za desetak stupnjeva niže u odnosu na aktualne vrijednosti.

Kiša neće potrajati, već od utorka vratit će se sunce no ne i vrućine, pa će temperature zraka konačno biti primjerene dijelu godine.