Sve naše antene: Kako su Hrvati Mostara postali ovce za šišanje!

antene, programi, Hrvati u BIH

...korisnicima omogućavaju da prate multimedijalne programe Hrvati u Mostaru su osuđeni da se penju po dimnjacima i teresama, te tako pokušavaju uhvatiti signal tv kanala na svom materinjem jeziku.

Hrvatima iz Mostara, uostalom kao i svima u BiH onemogućen je tv kanal na Hrvatskom jeziku i to su u samim tim zakinuti su za osnovna ljudska prava. Ne tako davno Hrvati Mostara bili su prisiljeni kupovati skupocjene satelitske sustave kako bi pratili prije svega sportski program na HTV-u.

Sve to brzo je postalo prošlost i užitak gledanja kanala na svom jeziku Hrvati Mostara skupo su platili. Kada su napokon na otvoreno tržište došli kabelski i telekom operateri sa širokom ponudom tv kanala mnogi su odahnuli misleći da je njihovim mukama došao kraj.

Da bi privukli nove korisnike kabelski i telekom operateri su nudili sve i svašta, te je to u početku normalno funkcioniralo. Vuk je bio sit, a ovce su bile na broju. Operatori su zarađivali velik novac, a Hrvati Mostara su bili zadovoljni jer mogu pratiti sportske sadržaje na svom jeziku.

Vremenom kada su operateri pokrili sve što su mogli pokriti počela su zatamnjivana sportskih programa sa HTV-a. Ispočetka stidljivo uz poneku ispriku, a vremenom sve više i više. Korisnici, prije svega Hrvati Mostara su se bunili zbog te diskriminacije, ali to naravno nije pilo vode. Operateri su izričiti da moraju zatamniti sadržaj, pravdajući se da na području kako Mostara, tako i BiH prava na prijenose ima BHT. Sukladno tome uoči početka SP u nogometu korisnici operatera u BiH su dobili obavijest da ovaj veliki sportski događaj mogu pratiti isključivo na BHT-u.

I dok se cijeli svijet s nestrpljenjem čekao SP, Hrvati Mostara su požurili u dućane kupovati obične antene i kačiti ih na svoje zgrade, balkone i dimnjake kako bi pokušali uhvatiti zemaljski singnal HTV-a , te tako gledati utakmice svjetskog prvenstva. Naravno da sav trošak nije samo ta antena, jer za uhvatiti signal potreban je i resiver, pa i pojačivač signala, tako da su Hrvati Mostara opet, po tko zna koji puta morali platiti ceh gledanja HTV-a.

Kada se sve oduzme i zbroji Hrvati Mostara su nekome izgleda samo ovce za šišanje ostavljene da čekaju kada će im nečiji potpis ili uredba uskratiti da gledaju prijenose utakmica na svom jeziku. Hrvatska se obavezala da će skrbiti za Hrvate u BiH, a ovo je samo banalan primjer njihove (ne) skrbi o tim Hrvatima. Da je predizborno vrijeme vjerojatno bi dobro razmislili da li bi svojim sunarodnjacima uskratili tv signal svoje države tv kuće.

Imam toga još puno za napisati i reći, ali nemam vremena pošto moram na krov poataviti antenu kako bi mogao u miru pogledati večerašnju utakmicu.

HERCEGOVINA.info