Slaven Raguž: Poštujte stranačke znakove

Slaven Raguž
Što su u stvarnosti današnje stranke, a što bi trebale biti? Koja je filozofija razmišljanja i način djelovanja, a što bi trebao biti. Kakve poruke mladeži u stvarnosti šalju današnje stranke?

- Ne smijete imati svoga mišljenja na bilo kakvu temu, jedino mišljenje koje smijete imati jeste mišljenje stranačkih šefova i vrha stranke.

- Svako kritičko mišljenje i/ili sugestija je nepoželjno i kategorički se mora osuditi. U slučaju inzistiranja na mišljenju koje nije kolektivno, mora ga se osuditi kao neprijateljsko, udbaško, plaćeničko i dr.

- Nema potrebe da učite razne škole, ukoliko budete prepoznati po prva dva načela, stranka će omogućiti da vam spremi sve razine obrazovanja koje su vam potrebne.

- Ukoliko se dokažete kao vojnici stranke, natječaji za posao, redovi na birou za zapošljavanje, redovi za potpis kod profesora itd. biti će prošlost. Nećete se prijavljivati na natječaje, natječaji će se pisati za vas. Nikakav Zakon ili pravilnik neće onemogućiti prijave i mimo natječaja, jer će te vi, uzorni pokorni Borgovi, praviti pravilnike i biti zakoni.

- Što ste niže u stranačkoj hijerarhiji, intenzitet ulizivanja i klimanja glavom na sve što stranački šefovi misle/tvrde/govore mora biti veći. Ženskim osobama je preporučljivo da dobro promisle i o drugim vidovima „ulizivanja", to će im se vratiti kao iznimna vrlina i sposobnost. Svaki početak je težak, pa i uključivanje u stranku, ali dovoljno je ostati dosljedan u poštivanju ovih načela, te pričekati na red, dok se ne riješe djeca, rodbina i kumovi osoba sa viših hijerarhijskih razina stranke.

Ostavimo sarkazam na stranu. Osnovni problem današnje politike, osobito kada su Hrvati u pitanju, nije ujedinjeni stav bošnjačke političke elite da se nipošto i ni u kojem slučaju ne odustane od unitarističkog viđenja BiH gdje većina diktira živo i egzistenciju onima kojih ima manje. Problem je što običan čovjek, običan hrvatski narod kada su u Hrvati u pitanju, ne razumije uopće problem majorizacije Hrvata, koji je stvaran i realan. Upitajte bilo koga na cesti što je to u biti problem „Sejdić Finci" i čemu tolika buka oko toga, neće nitko znati. Što običan čovjek vidi, pogotovo kada su Hrvati u pitanju?

Vidi da se reafirmirao HNS, čiji se zaključci ne poštuju, koji nema ni adrese, ni broja na kojeg ga se može kontaktirati. Vidi protuustavno imenovanog predsjednika Federacije, vidi ilegalnu federalnu vladu koji rade isključivo za interese bošnjačke elite, ali što je u nekom trenutku najednom postala legalna i legitimna, budući da u odlukama imenuju kadrove „legitimnih" predstavnika Hrvata, premijeri županija, načelnici općina sa hrvatskom većinom se redovito sastaju sa Nerminom Nikšićem i njegovim ministrima, kao da su on i oni legalno izabrani. Zukan Helez, Zoran Mikulić, Jerko Lijanović i ostali daju izjave i intervjue u Večernjem listu i drugim medijima koji se zovu, makar nominalno, hrvatskim kao legalni predstavnici federalne izvršne vlasti.

Običan čovjek vidi da je politika u drugom planu, a da je u prvom planu situiranje stranačkih kadrova. Stranke su prestale biti političke stranke, nego su postale zavodi za zapošljavanje i tu dolazimo do razloga zašto je običan čovjek indiferentan. Iz prostog razloga što se realni problemi svih slučajeva majorizacije Hrvata u BiH u svakoj pori federalnog života ljudi identificiraju sa ljudima koji o tome govore, pričaju i teže ka rješavanju tog problema, a kojima to nije primarna obveza, nego se prema tome odnose kao prema nužnom zlu.

U potpunosti izvrnute vrijednosti, nedosljednost u djelovanju i politička licemjernost. Dok god je tako, prolaznik na cesti neće imati pojma, a mladež će percepirati sasvim pogrešne poruke koje današnji dušobrižnici definiraju kao društvene norme.

Dakle, mladeži, ukoliko želite biti netko i nešto u današnjem društvu u kojem živimo, učlanite se u stranku, po mogućnosti onu na vlasti i poštujte stranačke znakove. Ako budete uzorni, možda baš vi dobijete posao gdje će te dobivati plaću, a ništa ne raditi.

Slaven Raguž/dnevno.ba