Slaven Raguž: Na putu prema dolje

Slaven Raguž, HDZ 1990, Slaven Raguž, HRS, Slaven Raguž, Slaven Raguž, HRS, HRS, Slaven Raguž, Slaven Raguž, Vlada Federacije, Slaven Raguž

HNS od virtualne parodije institucije koja bi trebao biti, postao je lakrdija za potkusuravanje. Ilegalna federalna vlada i protuustavno imenovani predsjednik Budimir u neka doba su postali dostojni sugovornici i partneri. Sve ono dobro sročeno u deklaraciji HNS-a političkom licemjernošću i sebičnošću pade u zaborav.
Kao nositelji najvećeg legitimiteta hrvatskog naroda, zasigurno za sve ovo najveću odgovornost nosi HDZ BiH. U prvoj polovici godine su, prešutno, kao ravnopravne političke partnere prihvatili platformašku gamad dogovarajući kadrovsku križaljku niza državnih i javnih poduzeća, da bi u drugoj polovici godine to krenuli otvoreno raditi.

Prvo su u skupštini HNŽ-a udruženim snagama sa ekipom Nerina Dizdara iz SDP-a, te Ramiza Jelovca iz SDA glasovali za podjelu lovišta u Rami, protivno volji ramskog puka, te protivno volji i većeg dijela svojih članova iz Rame, ali po volji kluba Bošnjaka u skupštini HNŽ. Tako su obiteljima žrtvi iz Uzdola čestitali Božić dodijelivši to područje nekom novom lovištu po mjeri kluba Bošnjaka. Tek nakon toga je uslijedilo potpuno otvaranje karata ulaskom u koaliciju sa Lijanovićima, SDA, SDP, DNS i drugima u HBŽ, i to 10 mjeseci prije izbora, ne iz političkih razloga, nego kako bi se zagospodarilo određenim resursima te županije. I to su uradili kršeći poslovnik o radu skupštine.

Dakle u trenutku dogovora oko Sejdića i Fincija i diskusije oko reforme Federacije, kada se u oba slučaja želi Hrvatima od strane OHR-a i ostalih nametnuti osjećaj krivnje radi nemogućnosti dogovora, u trenutku kada je zajedništvo apsolutni prioritet, palo se u zamku razmirica političkih đuturuma i njihovo vraćanje međusobnih dugova iz prošlosti.

Drugi najodgovorniji subjekt, HDZ1990, umjesto da sada pokaže snagu djelovanja u obrani nacionalnih interesa, počeo se gubiti u svojoj neartikuliranoj politici, dopustivši da Dnevni list sa svojim pseudonimima, te NDI i Reuf Bajrović sa svojim medijima kroji politiku ove stranke. U svojim pisanjima daju prostora sasvim irelevantnim stvarima i ljudima, kako bi pojačali dojam međustranačke svađe i nejedinstva hrvatskog naroda, kroz tobožnje loše vođenje politike od strane HNS-a. To bi sutra bio dobar temelj za argumentaciju kako se Hrvati ne mogu ni oko čega dogovoriti, te kako je svaka ideja zbijanja redova, poput HNS-a je samo alat u rukama HDZ BiH i zadovoljavanje njihovih potreba. Tu svoj prostor nalaze likovi poput Bore Krište i sličnih. Umjesto da govore tamo za što ga poreski obveznici i plaćaju, a to je Parlament FBiH, gdje primjerice u ovoj godini Krišto ne progovori niti jednom, najednom se okuražiše i govore o HNS-u i hrvatskim nacionalnim pitanjima putem Dnevnog lista. On predvodi kolonu takvih poput njega koji su do jučer ismijavali ideju HNS-a, nisu prisustvovali niti jednom sastanku te institucije, a sada su moralne veličine koje nas uče i poučavaju o tome što bi HNS morao biti.
I tako, dok jedni više rade za druge nego za svoj narod, a drugi se pirandellovski ponašaju poput glumaca u potrazi za autorom, ulazi se u novu izbornu godinu sa uvijek istim neizvjesnostima i upitnicima. Što, kako dalje?

Prije svega treba redefinirati HNS i njegovu funkciju staviti na papir, do u detalje. Trenutno je to skup kojekakvih odbora koji se nikad ne sastaju i nekakvog glavnog vijeća i predsjedništva gdje oni kao nešto tabire i pošalju o tabirenju priopćenje. Prvi korak u redefiniranju HNS-a moralo bi biti odustajanje od liste HNS-a za izbore. Svaka stranka mora ući u izborni ciklus samostalno, ali preduvjet je da se potpiše dokument od strane predsjednika stranaka koji bi bio svojevrsna deklaracija ili predizborni koalicijiski ugovor, kakogod, ali gdje bi stajalo da u federalnoj vlasti Hrvate ne može zastupati nitko tko nema većinski legitimitet hrvatskog naroda. Legitimitet je, nakon ovog popisa, vrlo lako dokazat. Uzeti rezultate izbora i omjere u općinama sa hrvatskom većinom, a tamo gdje su Hrvati manjina, uzeti taj omjer u proporciji sa brojem stanovnika hrvatske nacionalnosti. Nakon izbora, jednostavno, svi oni koji su dobili mandate čine zastupnike HNS-a i taj i takav HNS u konačnici odlučuje o imenovanju u domove naroda, itd., u skladu sa potpisanim dokumentom. Eventualna lista HNS-a za izbore bi bila u biti lista HDZ-a BiH, ali na kojoj bi se našla zadovoljština i za predsjednike satelitskih strančica koji tom HNS-u daju tobožnje višestranačje.

S druge strane, kada bi sve stranke išle samostalno, smanjio bi se manevarski prostor pojedinim đuturumima iz HDZ1990 koji žele ovu stranku zavesti u okove novih platformi ili alijansi, jer bi izborima prethodio potpisani dokument koji to onemogućuje. Također, u samostalnom nastupu tu ne bi bilo mjesta za bilo koga od onih koji su nakon izbora 2010. pogazili volju svoga naroda. Njihovo dovođenje sigurno bi bilo kažnjeno na izborima.

Dakle, rješenja ima pitanje je volje. U međuvremenu, čestit Božić svima, a što se nove godine tiče, neka nam je Bog na pomoći.

Piše: Slaven Raguž/HERCEGOVINA.info