Slaven Raguž: Krug 99: Strateški teferič

Skoro svake nedjelje prva vijest u svim medijima, osobito onim federalnim, je izvješće s teferičenja udruženja bošnjačkih staraca koji sebe nazivaju „Krug 99". Na jedan vrlo inteligentan i pametan način ova pseudo građanska i pseudo multietnička organizacija promovira i propagira ideje BiH uređene po kroju i mjeri Bošnjaka muslimana.

Piše: Slaven Raguž/dnevno.ba

Mora se priznati da je u tome više nego uspješna, makar u komunikacijskom smislu. Predstavljajući sebe kao „intelektualnu" elitu svih naroda i narodnosti, ova organizacija je postala jedan od glasnogovornika bošnjačke političke elite, programski i strateški okupljene oko bošnjačkog kongresa. RS je postala neminovnost, potencijal za bošnjačku nacionalnu državu trenutno stoji u Federaciji. Srbi jesu „genocidni narod", ali usmjerenje je k Hrvatima kao trenutno najvećoj prepreci u ostvarenju bošnjačke nacionalne ideje koristeći pseudo građanske instrumente. Prema tome, veći „neprijatelji" su Hrvati. Dovoljno je pregledati medijske istupe, poruke s teferičenja koje su se sustavno i tematski plasirale ove godine.

„Fenomen Željko Komšić je pokazatelj da narod u BiH želi građansku državu i to obavezuje i ukazuje svima na društveno političkoj sceni BiH da moraju mijenjati svoju političku koncepciju u naredne četiri godine, a stanovito svi oni koji zagovaraju etnopolitiku da je moraju približavati konceptima građanske i mnogo više demokratske nego je to dosad bilo" , da bi nastavili u smjeru kako Srbija, a osobito Hrvatska žele dezintegrirati BiH, jer „Hrvatska, u stalnom je kolebanju između verbalnog priznanja suvereniteta države Bosne i Hercegovine i faktičkog neprihvaćanja tog suvereniteta, prije svega afirmacijom stava da su u Bosni i Hercegovini suvereni narodi a ne država".

Najbolji dokaz čime potkrjepljuju je tema Pelješkog mosta, gdje je Hrvatska optužena za pomorsku agresiju. Zato „nadležne vlasti BiH hitno trebaju uputiti protestne note Evropskoj uniji (EU) i Republici Hrvatskoj zbog jednostranog odobravanja, odnosno pristajanja na financiranje studije izvodljivosti za gradnju pelješkog mosta u akvatoriju Neuma".

Na sljedećem teferičenju tražilo se donošenje federalnog prostornog plana gdje bi se „uključilo Neum sa cijelom pratećom infrastrukturom, kao i koridor koji bi osigurao neometan i kvalitetan dolazak do tog od BiH strateškog mjesta. Donošenjem takvog prostornog plana urbanističko planiranje cijelog tog koridora 5km desno i lijevo od koridora bi trebalo biti domena Federacije."
Kad bi se to uistinu to dogodilo onda bi npr. urbanizam i građenje u Mostaru bila domena Federacije.

Ovo su samo neki od primjera, ima ih još, ali ovi su vrijedni sa simboličke razine jer dokazuju kontinuitet bošnjačke politike od početka 90-tih godina prošlog stoljeća, kao i činjenicu da ova organizacija nije nikakav grupa nacionalno neobojenih intelektualaca, nego baš svojevrsna staračka PR agencija bošnjačkog kongresa. Dovoljno je poslušati govor Ejuba Ganića s nekog bošnjačkog sabora gdje je govorio o bošnjaškoj državi, pa da se vidi vremenska poveznica.


Ejub Ganić je također redoviti uvodničar Kruga 99, kao i jedan od članova Bošnjačkog kongresa. Pokojni Sulejman Redžić, koji je bio predsjednik ove institucije, također je član Bošnjačkog kongresa, kao i njegov nasljednik Adil Kulenović koji sada vrši funkciju predsjednika. Inače, Kulenović je bio vlasnik NTV Studia 99 koja je imala 2,3 milijuna KM duga prema državi, koje je otkupila Al Jazeera, koja je preuzela frekvenciju i ostavila Kulenovića da bude „savjetnik" za program. Toliko o „multietničnosti" orijentacije ovih „intelektualaca".

Zaluta tu i poneki dežurni Hrvat, Srbin ili neki drugi nebošnjak koji služi kao „multietnički" fikus ili flaster kako bi se moglo reći da su oni ipak, eto, multietnični. Svaka sličnost ove organizacije sa Sarajevom kao multietničkim gradom je sigurno slučajna.

Zašto pisati o teferičenju Kruga 99? Nisu oni toliko bitni kao institucija, dapače, vjerojatno i sami sebe ne shvaćaju ozbiljno, nego jednostavno kao pravi penzioneri, neki igraju tavle po birtiji, netko igra onog šaha s velikim figurama na trgu, eto oni ne igraju ni tavle, ni šaha, nego teferiče na Krugu99.

Međutim, bitni su za još jednu u nizu demistifikacija promocija i propagiranja bošnjačkih nacionalnih interesa i vrijednosti kroz tobožnju multietničnost i bh patriotizam. S druge strane, treba im kapu skinuti radi dosljednosti i upornosti.

I mi Hrvati imamo đuturume „intelektualce". Nitko ni nama ne smeta organizirati neki Kvadrat ili Kocku 99. Oni imaju Kongre, imamo mi i HNS koji nije niti institucija, niti organizacija, niti se zna više uopće što jeste. Nama je bitno samo da je „našima" dobro, a za sve ostale će do „1.10. biti rekonstrukcija federalne vlade, a ako je ne bude onda ovaj put baš neće biti smisla", ali ono baš neće uopće išta rekonstruirati.