Slaven Raguž: I nakon Zvornika Zvornik

Hrvatska republikanska stranka, HRS, Slaven Raguž, Slaven Bevanda, Politika, Mostar, HRS, Slaven Raguž, HRS, HNS, HNS BiH, prijedlog, Slaven Raguž, HRS, Slaven Raguž, HRS, izbori, Slaven Raguž, BIH, Slaven Raguž, Slaven Raguž, Zvornik, Slaven Raguž, Slaven Raguž, HRS, Slaven Raguž, Slaven Raguž, Slaven Raguž, HRS, Slaven Raguž, BIH, HRS, Valentin Inzko, HRS, Slaven Raguž, Slaven Raguž, HNS, Slaven Raguž, HRS, Slaven Raguž, Dobar loš zao emisija, naša tv, Mario Vrankić, Slaven Raguž, HRS
Žrtva društveno političkih vrijednosti i države gdje ne postoji vladavina zakona, kao osnovnog temelja svakoga društva koje garantira opće dobro.

Piše: Slaven Raguž, Dnevnik.ba

U današnjoj BiH vladavina zakona je apstraktan pojam. Po teoriji, da u jednoj zemlji postoji vladavina zakona, ona mora biti suverena, neovisnih institucija koje provode zakon, te razumno i društveno-korisnih podjela ovlasti koje će veličati građanske vrline. Bih ne zadovoljava niti jedan od ovih teorijskih pojmova.

Terorizam i politika

Prvo, BiH je sve samo ne suverena. Dok god u BiH postoji institucija OHR-a sa naddržavnim i diktatorskim ovlastima, BiH nije i nikada neće biti suverena država. Nemoguće je govoriti o suverenitetu u trenutku kada odluka jedne osobe utjelovljene u ulogu Visokog predstavnika vrijedi više od Ustava ili odluke Ustavnog suda. Dodatna poraznost ovakve situacije jeste Valentin Inzko, čovjek koji nas tragikomično svakom svojom pojavom veseli svojim floskulama i otkrivanjem tople vode.

Nakon ovog terorističkog čina Inzko poziva na suradnju svih institucija i građana ove zemlje, riječima: „Imamo organizirani kriminal. Zašto onda ne bismo imali i organiziranu politiku i organiziranu policiju i bolju suradnju među njima". Nabraja kako je ovo treći teroristički čin koji nas upozorava kako „ova zemlja ili mora surađivati i ići naprijed ili će ići nazad". Sve nas je utješio kako on zna da ovaj teroristički čin neće biti uvod u neke međunacionalne razmirice, jer on je ove godine obišao cijelu BiH, bio je i u Zvorniku gdje, kako on kaže „živi prava raja, neće oni jedni na druge".

Ono što bi ovaj neradnik i mučitelj ljudske inteligencije morao znati jeste da napad na policijsku stanicu u Zvorniku nije treći u nizu terorističkih napada. On spominje napad na policijsku stanicu u Bugojnu i napad na američku ambasadu u Sarajevu. Međutim, teroristički opus u BiH je puno širi:

1996. eksplozivne naprave su bačene na crkvene prostorije u Gračanici i Prozoru, a najrazorniji napad je bio na prostorije katoličke crkve u Bugojnu.
1997. pred dolazak Pape Ivana Pavla II, dva napada na crkvene prostorije u Sarajevu, gdje je najveća aktivirana u blizini crkve Sv. Josipa na Marijin dvoru, a iste godine je pronađen eksploziv ispod mosta kojim je trebao prolaziti Papa.
1997. u blizini MUP-a HNŽ-a u Mostaru eksplodirala autobomba sa ogromnom materijalnom štetom.
1998. u dva različita napada u Travniku eksplozivnim napravama ubijena dvojica policajaca Anto Valjan i Perica Bilić.
1999. eksplozivnom napravom izvršen atentat na Jozu Leutara.
2002. ubijena povratnička obitelj Anđelić u Konjicu
2008. eksplozivna naprava aktivirana u FIS-u Vitez

Ovo su samo slučajevi terorizma u kojima je očigledna suradnja i povezanost terorista sa političkim miljeom, jer za većinu slučajeva počinitelji nisu pronađeni, a u svim slučajevima ne poznaju se ni nalogodavci, niti pokrovitelji. I tu dolazimo do onoga drugog segmenta vladavine zakona koji ne postoji: neovisne institucije koje bi sprovodile zakon.

Cerić, Cikotić, Halilović...

Kako se može očekivati da će netko istraživati istinsku pozadinu terorističkih aktivnosti i stati u kraj terorizmu u zemlji u kojoj se efendija Cerić koji otvoreno podržava nauk vehabija („to su novi bosanski muslimani koji su preživjeli genocid i protive se aparthejdskom režimu i koji su spremni braniti svoju čast i slobodu") može kandidirati za člana Predsjedništva?

Kako se može imati povjerenja u institucije u zemlji u kojoj Selmo Cikotić, ratni zapovjednik ABiH u Bugojnu, iz kojeg je protjerano oko 15000 Hrvata ne odgovara pred sudom za zločine, nego postaje ministar obrane.

Sefer Halilović, ratni general pod čijim zapovjedništvom su se dogodili zločini u Trusini, Uzdolu i Grabovici može postati ugledni parlamentarac i također kandidat za predsjedništvo. Ratni zapovjednik i osnivač odreda El Mujahid, Rasim Delić biva pokopan kao ratni heroj, po najvišim državnim i vojnim počastima, uz prijenos federalnih medija i uz prisutnost državnog vrha, kao da nije bilo zločina pod njegovim zapovjedništvom, kao da se ne radi o haškom osuđeniku.

Očekivati iskrenu borbu protiv terorizma u zemlji u kojoj zastupnik u Parlamentu Šemsudin Mehmedović traži raspravu na temu puštanja na slobodu Abu Hamze, glavnog logističara odreda El Mujahid i jednog od financijera prvih vehabijskih zajednica u BiH, kojeg se pored toga dovodi u vezu sa ponajvećim svjetskim teroristima?

Očekivati iskrenu borbu protiv terorizma u državi u kojoj informativnim medijima dominiraju teme poput „dvije škole pod jednim krovom" a vijest o ravnatelju jedne mostarske osnovne škola koji se fotografira sa strojnicama, dugim cijevima i učenike podučava tko su neprijatelji, a tko prijatelji Bosne ne bude niti spomenuta?

Vijest o psovanju antifašističke majke u Mostaru biva temom udarnih emisija i talk showova, sastajanja đuturuma iz Kruga 99 bivaju predmetom dnevnih i tjednih analiza, dok primjerice vijesti o napadu na imama Selvedina Beganovića iz Velike Kladuše zbog protivljenja regrutaciji mladića za rat u Siriji i vijesti kako europski stručnjaci iz domene nacionalne sigurnosti opominju da se problem islamističkog terorizma u BiH mora shvatiti ozbiljno, jer svi recentniji slučajevi terorizma u Svijetu (počevši od ubojstva novinara u Parizu, pa do uhićenja u Australiji) imaju poveznicu sa BiH, bivaju tretirane krajnje marginalistički, u rangu vijesti iz kulture.

Glave u pijesku

Činjenica da nitko otvoreno o ovome ne govori, te da se svakoga onoga tko se usudi otvoreno o ovim temama govoriti, stigmatizira kao nacionalistu i fašistu najbolje pokazuje kako ne postoji niti onaj treći segment vladavine zakona, a to je potenciranje dobrih građanskih vrlina. Mjerilo vrijednosti u suvremenoj BiH je stranačka pripadnost i odanost stranačkom vođi. Slušaj predsjednika stranke da dugo živiš i da ti dobro bude na zemlji.

Dovoljno je pogledati kadrovska rješenja u izvršnoj vlasti, kao i nedavne sabore pojedinih stranaka koji su bili festivakumrovečke demokracije.

Hoće li smrt nedužnog policajca Dragana Đurića biti uzaludna ili ćemo napokon krenuti u BiH otvoreno razgovarati o društveno političkim anomalijama koje su dovele do njegove smrti.

Hoćemo li nastaviti zabijati glavu u pijesak ili ćemo početi trezveno i objektivno sagledavati stvari? Dežurni moralizatori koji se zgražaju ovih dana i pozivaju na suradnju i dijalog po nekim svojim multi kulti patriotsko građanskim mjerilima, i to svoje zgražanje, kao i taj svoj dijalog mogu slobodno zavezati mačku o rep.

Teroristički čin u Zvorniku sigurno nije prvi, ni treći, a vrlo vjerojatno neće biti niti zadnji ukoliko se u BiH stvari ne krenu mijenjati od temelja. Preduvjet za bilo kakve promjene jeste uvođenje istinske vladavine zakona na iskrenim i realnim gabaritima.

Dok god su nam u BiH mjerilo pravde Inzkovo otkrivanje tople vode, mjerilo patriotizma promoviranje neke sarajske povijesti, a mjerilo istine ono što nam prikazuju sarajevski mediji, u BiH nikada neće biti vladavine, još manje zakona, a ponajmanje Bosne i Hercegovine.