Slaven Raguž:Gradi se najveće groblje u Europi, a o živima nitko ne vodi računa

Oni koji se svakodnevno mole da ovakvo kaotično i nedefinirano stanje nastavi, naravno, su gradski vlastodršci iz dvije najjače, na prvi pogled, suprotstavljene stranke: HDZ BiH i SDA.

Autor: Slaven Raguž/Dnevno.ba

Dok narodske vođe brinu o mrtvima i planiraju izgradnju najvećeg groblja Hrvata, o živima malo tko vodi računa. Najbolji dokaz je grad Mostar, zaboravljen, prepušten na milost i nemilost par glavešina koji su sve bogatiji i naroda koji šuti i trpi.

Krenimo s činjenicama. Mostar je jedini grad u BiH u kojem nije bilo izbora za Gradsko vijeće, kada će biti nitko ne zna niti ikoga brine ta činjenica. Gradskom vijeću je istekao mandat prije više od godinu dana, tako da ne mogu donositi bilo kakve odluke. Gradonačelniku Ljubi Bešliću mandat ističe 18. prosinca 2013. godine, tako da nakon tog datuma ni on neće moći donositi bilo kakve odluke. Nitko ne postavlja pitanje kako će se donijeti proračun grada za 2014. godinu, tko će ga donijeti i na taj način omogućiti egzistenciju svim ljudima i institucijama ovisnima o gradskom proračunu.

Sve ovo je već odavno stara vijest i nitko o ovome danas ne govori, kao da će guranjem pod tepih ovih stvari problemi nestati. Zaboravljeno. Oni koji se svakodnevno mole da ovakvo kaotično i nedefinirano stanje nastavi, naravno, su gradski vlastodršci iz dvije najjače, na prvi pogled, suprotstavljene stranke: HDZ BiH i SDA.

Tobože, na površini sukobi, a ispod površine cvjeta ljubav. Dok god se u gradu ne zna tko pije i tko plaća, dežurna oligarhija može nemilice klasično rekonstruirati hotele, može dobivati preko noći dozvole za zauzimanje prometnica kako bi se gradile zgrade, mogu djeci oduzimati škole i školske prostorije kako bi se u njih uselile kojekakve institucije, mogu se dobivati dozvole za izgradnju i graditi zdanja čije otpadne vode idu izravno u Neretvu. Može se praktično sve! Svi se slomiše tražeći rješenje kako doći do rješenja gradske krize, ali mole Boga da se ne nađe.

Dokaz tome je prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona, među kojima je bio i prijedlog izmjena koje se tiču grada Mostara, koji je ispred Vijeća ministara, potpisnik Bariša Čolak, u svibnju upućen na Parlament.

U trenutku kada se nakon jedno 80 sastanaka u organizaciji OHR-a nazirao neki kompromis koji bi zadovoljio odluku Ustavnog suda, ide ovaj prijedlog za kojeg je i sam predlagatelj znao da nema teoretske šanse da prođe jer je jednostran i ima za cilj isključivo kupovinu još par mjeseci socio-političkog kaosa u gradu Mostaru.

Dokaz da prijedlog nije imao nikakve prigode prolaska jeste negativno mišljenje ustavno-pravnog povjerenstva, što će značiti povratak na početak. Budući da se OHR jasno izjasnio da neće donositi bilo kakve odluke vezane za grad Mostar, cilj je da se dođe u situaciju da izbori za grad Mostar budu paralelno s Općim izborima 2014. godine.

To će biti poraz zdravog razuma i moglo bi dovesti do socijalnog kolapsa grada, radi razloga koji su već navedeni. Ali o ovome danas uopće u Mostaru nitko ne govori. Danas se u Mostaru govori samo o Mo Parkingu, najboljem u nizu primjera koji dokazuje iskorištavanje pravnog i političkog kaosa u gradu za nečije osobne interese.

Podsjećanja radi, Mo Parking je poduzeće kreirano ne primarno za rješavanje problema parkinga u gradu, nego za zbrinjavanje viška djelatnika uposlenih u gradskoj upravi. To poduzeće je na krajnje netransparentan način uradilo nabavku svojih resursa, gdje je vrh ledenog brijega nabavka programa za SMS parking u vrijednosti od oko 500.000 KM bez ikakvog natječaja, o čemu se uzalud pisalo, pričalo i slalo prijave.

Još 19. veljače ove godine uprava tog poduzeća je govorila kako će se poduzeće ugasiti, budući da gradsko vijeće nije donijelo odluku o organizaciji i načinu plaćanja parkinga. „Ljudi koji će raditi odavno su spremni, prošli su svu potrebnu obuku te su samo potrebne odluke Gradskog vijeća da krenu s radom i da ovo poduzeće počne prihodovati i stvarati dobit ovom gradu", izjavio je direktor Mladen Knezović.

Budući da je mandat vijeća istekao još prošle godine, nijedna okolnost se do danas nije izmijenila, ovih dana najednom gradonačelnik i direktor mijenjaju priču i danas se Mostarce tjera da sudjeluju u ilegalnoj naplati parkinga. Ne samo to, još malo više od tri mjeseca, gradonačelnik grada Ljubo Bešlić plaši ljude kako neće moći registrirati auto ukoliko ne plate parking.

Kojeg god pravnika se upita za mišljenje reći će da je zaustavljanje i parkiranje vozila domena Zakona o sigurnosti prometa na putevima u BiH, konkretno paragraf 69. Tu je jasno definirano (Članak 76.) da naplatu kazni i eventualno premještanje nepropisno parkiranih vozila vrši Ministarstvo unutarnjih poslova i/ili pravno ili fizičko lice ovlašteno od strane MUP-a. Dana 27. kolovoza glasnogovornik MUP-a HNŽ-a izjavljuje kako MUP nema ništa s Mo Parkingom. Prema tome, niti se parking može naplaćivati, niti itko smije ikoga kazniti i kažnjavati u slučaju propisno parkiranog auta, ali na mjestima označenim za naplatu.

Ovo je samo primjer kako je u Mostaru sve improvizacija, fuš, ganjanje osobnih interesa, te kako vladajuće oligarhije uopće nemaju ni smisla, ni sluha, ni namjere za stvarno rješavanje realnih problema. I tako dok god Mostar šutio i trpio ostat će zaboravljen, nepoznate budućnosti, ali s europskom perspektivom okončavanja na najvećem europskom groblju.