OTVORENO PISMO GRAĐANKE: Mene je sram, a tebe BiH?

Sopta i Komšić

Nisam obična građanka BiH, pripadnica sam hrvatskoga naroda, znate onog naroda, vjerojatno jedinog u svijetu, koji nema niti svog predstavnika u vlastitoj državi. Naroda koji nema ni osnovno pravo na riječ i na ljudsko te demokratsko pravo propisano brojnim državnim zakonima (paradoksalno je čak da o BiH uopće pišemo kao državi, ali kakva god bila država je).

Pripadnica sam ženskog spola ili, kako se voli reći, onog nježnijeg. Nekako mi je i to važno za naglasiti budući da živimo u zemlji koja je najpoznatija po svojim nebrojivim podjelama. Naivno ovo pišem nadajući se nekom objašnjenju.

Zanima me jedna stvar, zašto se nitko ne oglasi i ne ispriča javno za kardinalnu grešku (ukoliko je bila greška) koju je učinio drugi bošnjački član Predsjedništva Željko Komšić imenovanjem osobe sa srednjom stručnom spremom za veleoslanicu jedne od ljepših zemalja svijeta?

Reupublika Češka država je koja je među prvima uspostavila diplomatske odnose sa BiH. Tadašnji predsjednik Vaclav Havel je bio prvi državnik koji je posjetio Sarajevo te davne 1995. godine nakon rata. Zemlja je to koja je tada organizirala najveću promociju kulture BiH u inozemstvu. Zemlja koja je uvijek stajala uz BiH i bila joj podrška u razvoju i ostvarenju.

Samim time, nameće se pitanje: kome je u intersu poniziti jednu Republiku Češku sa neškolovanim kadrom? Zašto smo svi mi, mali ljudi, dužni poštivati zakone ove države, ako ih najviše institucije ne poštuju? Zašto smo konstantno nevidljivi i nečujni? Zašto nas po tko zna koji put ignorirate?

Nije ovdje tolika važnost u osobi koja treba biti veleposlanik/ica. Stvar je u metastazama nepoštenja odgovornih i manipulacija svih naroda jer smo svi u istim problemima! Zašto netko ne preuzme odgovornost na ovakvo podcjenjivanje jedne od najveće podrške koju je BiH imala u svim političkim pitanjima sa Republikom Češkom! Zašto!?

Zašto konstantno u svijetu izgledamo kao najveće budale?! Mene je sramota reći gdje živim. Mene je sram svom djetetu objašnjavat tko smo mi... Sram me je svake osobe koju upoznam izvan BiH. I da me se okanite pričce da idem u Hrvatsku, ako mi ovdje nije dobro! Je l' postoji isti zakon u BiH za sve? Ima li itko moralnu dužnost odstupiti nakon ovakog skandala? Ima li itko petlje da kaže da Češka zaslužuje bolje i više! Odmah da se zna nisam zaposlena u državnoj firmi i nemam članačku iskaznicu, ali red je da netko javno kaže ono o čemu svi. šutimo. Mene je sram, a tebe, BiH?

Podsjećamo, Martina Mlinarević Sopta imenovana je za veleposlanicu BiH još u travnju ove godine. Zadnjih nekoliko tjedana kruže glasine o tome kako bi moglo doći do poništenja imenovanja zbog neodgovarajuće stručne spreme. Ipak, službene potvrde o tome nije bilo.

Anonimna autorica