Nino Raspudić: Izborna kladionica

Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, matica hrvatska, Livno, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, kolumna, Nino Raspudić, Tomislav Karamarko, josip manolić, Nino Raspudić, Nino Raspudić

Prognozirati je rezultate godinu dana prije izbora kao kladiti se na osvajača nogometnog prvenstva dan prije odigravanja prvog kola. Ipak, neke su tendencije jasne. Ako ostavimo po strani mogućnost pojavljivanja novih, ozbiljnih političkih opcija i zadržimo se na prognozi rezultata HDZ-a i SDP-a, o ishodu izbora će presudno odlučivati četiri elementa. Ukratko ćemo ih nazvati ekonomija, EU, suđenja i saveznici. Hrvatska je godinu dana prije izbora u dubokoj recesiji, usporedivoj samo s kirgistanskom.

O tome kakvo će biti stanje gospodarstva na jesen 2011., dobrim će dijelom ovisiti i odluka birača da podrže vlast ili oporbu. Poznato je da je za subjektivno osjećanje blagostanja važnija tendencija nego realno trenutačno stanje. Teško je predvidjeti na kojoj ćemo točki gospodarske krivulje biti neposredno pred izbore, hoće li za godinu dana kriza već dotaknuti dno i započeti lagani oporavak ili će se recesija nastaviti, što ide naruku oporbi, kao i scenarij u kojem bi blagi oporavak nastupio za HDZ prerano pa pred izbore usporio ili stao. Ekonomsko stanje, točnije percepcija javnosti o njemu, bit će ključni čimbenik za ishod izbora te je očekivati da će vladajući odluku o datumu glasovanja donijeti vodeći se procjenom povoljnijeg gospodarskog trenutka. Donedavno se činilo samorazumljivim da će ulazak u EU ili barem zaključivanje završnih poglavlja pristupnih pregovora automatski značiti veliki plus za vladu unutar čijeg bi se mandata taj cilj ostvario. No sada su sve opcije otvorene.

Čak i ako HDZ-ova vlada dovrši pristupne pregovore, ne čini se više sigurnim da će joj to donijeti znatnu prednost u očima javnosti frustrirane beskonačnim pregovorima, poniženjima i sve očitijim dokazima da ulazak u EU nije čarobni štapić koji rješava sve probleme – o tome svjedoče primjeri Rumunjske ili Mađarska, a da i ne govorimo o staroj članici Grčkoj. Simbolički kapital ulaska u EU odavno je izlizan i teško da će presudno utjecati na izbore. Treći, za izborni rezultat značajniji faktor aktualne su istrage i buduća suđenja korumpiranim političarima i direktorima javnih poduzeća. Dokle će istrage doći, tko će sve završiti u zatvoru i kakva će krajnja percepcija o tim događajima biti, u velikoj mjeri će utjecati na rezultat izbora. HDZ tu pleše na tankoj žici i veliko je pitanje koliki će dio javnosti na koncu tu stranku percipirati kao kriminalnu organizaciju, a koliki kao stranku koja se uspjela radikalno pročistiti. Saveznici dviju velikih stranaka, ne samo koalicijski već i različite interesne skupine birača, bit će možda presudni za rezultat. HDZ-ovi su koalicijski partneri problematični na dvije razine. HSLS je šmugnuo na prvi znak da Vladin brod pušta vodu, a Pupovčev SDSS nije napustio davljenika, već ga drži za vrat i besramno ucjenjuje. No saveznici su, za razliku od prva tri faktora, SDP-ova Ahilova peta i vrlo je vjerojatno da će netko od njih kukuriknuti i prije izbora.

Ako mađarski sud osudi Čačića na višegodišnju zatvorsku kaznu, glavni koalicijski partner bit će im istog trena potpuno neutraliziran. Nadalje, istrage u vezi s Hypo bankom mogle bi u izbornoj godini ozbiljno uzdrmati vodstvo IDS-a. Na koncu, Milanovićeva iracionalna politika prema BiH, poput davanja potpore Lagumdžijinoj „sestrinskoj stranci“ i ponavljanju izborne prijevare s Komšićem, SDP-u će ponovno izmaknuti ne samo zastupnička mjesta dijaspore, koja je sveo na fiksna tri sramotnom ucjenom i jednako sramotnim HDZ-ovim pristankom na diskriminiranje dijela hrvatskih državljana, već će ponovno izgubiti i golem dio biračkog tijela u RH koji čine ljudi podrijetlom iz BiH ili oni koji su, za razliku od Milanovića, senzibilizirani za sudbinu vlastitog naroda u drugoj državi. To bi mu, kao i prije četiri godine, moglo izbiti već dobivene izbore. Sva ova četiri faktora tijekom te godine dana izrazito će biti varijabilna, no u konačnici će presudno utjecati na rezultat izbora. Naravno, ako se ne pojave neke nove opcije. No onda će se raditi o potpuno drugačijoj priči.

Nino Raspudić