Nino Raspudić: Deda – engleski ustaša

Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, matica hrvatska, Livno, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, kolumna, Nino Raspudić, Tomislav Karamarko, josip manolić, Nino Raspudić, Nino Raspudić
No čuda su ipak moguća. "Ugledni", kako mu, stalnim epitetom naši mediji vole tepati, britanski list Independent donio je prije nekoliko dana na naslovnici veliku sliku karlovačkog glumcanaturščika Ljubomira Jurkovića Dede u ustaškoj uniformi, uz dramatičan naslov: "Tražen zbog smrti 430.000 Židova, izbjegavao pravdi 67 godina, umro kao slobodan čovjek."

Budući da je riječ o „uglednom" zapadnom časopisu, a takvima smo često skloni više vjerovati nego vlastitim očima, možda bismo i mogli prihvatiti da je Deda umro, iako se živ i zdrav nekoliko dana poslije oglasio u medijima. Prešli bismo i preko toga da je danas pedesetogodišnji Deda 67 godina izbjegavao pravdi, uz pretpostavku da je počeo prenatalno bježati od nje sedamnaest godina prije nego je došao na svijet.

No doista je velika vijest da je tražen zbog smrti 430 tisuća ljudi, a da o tome prije naslovnice Independenta ništa nismo znali. Neki naši mediji vjerojatno bi uskoro počeli i prenositi vijest o prenatalnim zločinima hrvatskog zombija, da se nije vrlo brzo pokazalo u čemu je kvaka - britanskom listu dogodila se najgora moguća stvar, o čemu je, ne bez zadovoljstva, odmah izvijestio i konkurentski Guardian.

Naslovnicu je radio "pacijent" kojem je guglanje početak i kraj istraživačkog novinarstva. Tako se dogodilo da vijest o smrti Samuela Kunza, optuženog da je činio zločine kao čuvar nacističkog logora Belzec u Poljskoj, omaškom (da li slučajnom?) bude popraćena fotografijom skinutom iz filma Kristijana Milića Živi i mrtvi, u kojem Ljubomir Jurković Deda glumi ustašu.

U Večernjakovu članku koji je prvi upozorio na taj skandal tvrdi se i da je Dedina fotografija dodatno računalno obrađena radi dojma autentičnosti. Nakon što su ih Večernjakovi novinari informirali o neviđenom gafu koji su počinili, u uredništvu Independenta počeli su se "praviti Englezi" i više im nisu odgovarali na telefonske pozive.

Sličan, katastrofalan gaf dogodio se i CNN-u prije desetak godina. U dokumentarcu "ugledne" novinarke Christiane Amanpour, snimljenom u povodu suđenja Dinku Šakiću, između ostalog, prikazivani su i grafiti s klempavim U, čime se nastojala sugerirati živa prisutnost ustaštva u suvremenoj hrvatskoj. U potrazi za "dokaznim materijalom", snimljen je i jedan kukasti križ na neodređenoj crvenoj podlozi.

Nigel Prichard, iz press službe CNN-a priznao je tada Vjesniku da je CNN za potrebe filma preuzeo kukasti križ s naslovnice "jedne knjige". Tada se razotkrila fascinantna istina. Autori dokumentarca, na svoju nesreću, nisu mogli odabrati neprimjereniju knjigu za dokazivanje fašiziranosti Hrvatske. Riječ je bila o prijevodu knjige "Masovna psihologija fašizma" Wilhelma Reicha, Freudova učenika i jednog od najvažnijih antifašističkih mislilaca svih vremena.

Za naslovnicu hrvatskog prijevoda te kapitalne antifašističke knjige, na kojoj se vidi svastika na kutiji cigareta, dva dizajnera su koristila plakat koji su nekoliko godina prije napravili za anitipušačku kampanju, gdje su kukastim križem na cigaretama sugerirali negativnost i smrtonosnost pušenja. U CNN-ovu dokumentarcu zumiran je samo kukasti križ.

Priča s CNN-om stala je na upozoravanju na sramotnu tendencioznost njihova uratka, no skandal s fotografijom glumca u ulozi ustaše poturenom umjesto slike preminulog nacističkog zločinca dobit će sudski epilog i nadajmo se visoku odštetu za Ljubomira Jurkovića Dedu i producente filma Živi i mrtvi.

Bila bi to dobra pouka za Independent, ali i za njihove čitatelje, koji su povučeni za nos jednako kao da su im umjesto slike Samuela Kunza podvalili bilo koji drugi filmski lik - Pčelicu Maju, Herr Flicka ili nekog od onih nacista koje je svojedobno briljantno glumio Radko Polič...

Nino Raspudić