Marijan Knezović: Kako je Mustafa Cerić pobrkao lončiće i što bi mu Allah na to rekao?

Marijan Knezović, Marijan Knezović, abortus, Marijan Knezović, fra Mario Knezović, Marijan Knezović, Marijan Knezović, Marijan Knezović
Tribini je prisustvovao i Ivan Del Vechio, veleposlanik Hrvatske u BiH. Što hrvatski veleposlanik radi na tribini koju organizira udruga čiji istaknuti članovi već godinama pozivaju na to da se „kršćani potamane" - ostaje nejasno. Za pretpostaviti je kako veleposlanik Del Vechio nije znao gdje i komu dolazi, što posjet fundamentalistima ne opravdava, već ga čini daleko gorim i nastavlja niz gafova hrvatskih dužnosnika i diplomata počevši od devedesetih naovamo (Mesić, Josipović, Pusić, Banac, Granić, Jandroković...)

piše: Marijan Knezović

Na javnoj tribini ovaj put se po tko zna koji put proslavio bivši reisul-ulema Islamske zajednice u BiH i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, doktor Mustafa ef. Cerić. Cerić je na održanoj tribini povodom aktualnih najava o obnovi Herceg Bosne upitao ambasadora Hrvatske Ivana Del Vechia „kako bi se u Hrvatskoj osjećali kada Republika Srpske Krajine kaže da se obnavlja kao što nama poručuju da se obnavlja Herceg-Bosna?"

Nadam se kako je gospodin Cerić samo nepismen. Jer, ako se ne radi o nepismenosti, onda se radi o iznimno podloj provokaciji, tim više što je Cerić donedavno slovio za umjerenog Bošnjaka. Kao žaba u princa na bijelom konju, Cerić se preko noći iz čovjeka koji njeguje dijalog pretvorio u opskurnog manipulatora istinom. Herceg Bosna se nikako ne može usporediti s Republikom Srpskom Krajinom. Republika Srpska Krajina nije zajedno sa svojim instituijama unešena u modernu Republiku Hrvatsku. Ne znam zna li Cerić, ali činjenica je kako je Herceg Bosna zajedno sa svim svojim institucijama Washingtonskim sporazumom unešena u današnju Federaciju BiH. Kriminaliziranjem i bježanjem od Herceg Bosne, Cerić bježi i od Federacije, koje su mu inače puna usta.

Nije Herceg Bosna temelj samo Federacije, već cijele Bosne i Hercegovine. Možemo otići i korak dalje pa reći kako bez vojnika Herceg Bosne ne bi bilo Federacije, a ni Bosne i Hercegovine. Sasvim sigurno, možemo tvrditi kako bez zaštite Herceg Bosne i njezinih vojnika danas ne bi bilo ni mnogih Muslimana. Tadašnje Muslimane, a današnje Bošnjake - spašavala je upravo Herceg Bosna. Neki nisu čitali Bonton pa im je riječ „hvala" i dalje nepoznanica u sustavu političkih i osobnih načela.

No, kako se ne bi lagali, zna Mustafa ef. Cerić itekako dobro da je Herceg Bosna u kontekstu onog vremena bila žila kucavica opstojnosti Bosne i Hercegovine, baš onako kao što su danas Hrvati u institucijama BiH garancija stabilne i konzistentne vlasti. Ono što Cerić očito dovoljno ne poznaje je Kur'an, što je svakako skandalozno budući da je obnašao i funkciju reisul-ulema Islamske zajednice u BiH. Kada bi Cerić uzeo Kur'an, pročitao bi kako su pitali Muhammeda može li vjernik biti kukavica. Muhammed je odgovorio da može. Onda su ga pitali može li vjernik biti škrtica, a Muhammed je iznova odgovorio da može. Na kraju su ga pitali može li vjernik biti lažov. Na zadnje pitanje Muhammed je ponudio drugačiji odgovor.

U Kur'anu stoji i zapis Muhammedovih riječi koji kaže: "Najbogobojazniji čovjek je onaj koji kaže istinu, bilo da je ona u njegovu korist ili protiv njega." Ceriću, dakle, nije potrebna lekcija iz povijesti ili političkih znanosti, lijek za njegove provokacije upravo je knjiga kojom se toliko ponosi, Kur'an.

Cerić je prije nekoliko dana u pismu predsjednici RH, koja je nadređena veleposlaniku Del Vechiou, napisao kako bi „integracija hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, kao konstitutivnog naroda, bila bi još uspješnija ako bi Hrvati podržali ideju nacionalne države Bosne i Hercegovine." To vam je u prijevodu upravo ona misao vodilja koja postaje osobni identifikator pojedinih islamskih društava - nećemo ti ništa, ako misliš kao mi i izjašnjavaš se kao mi. Mnogi su kroz povijest tako postali i muslimanima, pa i preci mnogih koji danas u Bosni i Hercegovini žive i obljubljuju plavo-žutu zastavu.

Nisu neistine koje Cerić godinama iznosi na tragu samo relikvija propagandnih postulata kojima su se motivirali i huškali pripadnici odreda El Mudžahid zajedno s Armijom BiH, one su i gotovo kristalno jasna refleksija probošnjačkog mainstream miljea ovog stoljeća. Hrvatska godinama izbjegava nazvati stvari pravim imenom. Zamislimo da muž tuče ženu, a bračni savjetnik je uplakanu tješi time da dan ima 24 sata, a on je tuče samo pola sata prije utakmice. To se događa u općeprihvaćenom političkom narativu sa stigmatizacijom Hrvata u BiH, gdje se svakoj otegotnoj okolnosti nastoji pronaći opravdanje. Nadam se ipak kako će Cerić poslušati savjete Kur'ana po pitanju istine, a onda ih prenijeti i ostalima koji ne žele prihvatiti kako je Herceg Bosna sa svojom vojskom obranila Bosnu i Hercegovinu. Istu onu koju danas od tobožnjeg uskrsnuća Herceg Bosne lažima štite.

Marijan Knezović