FOTO  Ljubav na baterije: Što znači ljubav prosječnom Mostarcu ili Hercegovcu?

Ivan Vrljić, ljubav

... ili žrtvovanje samoga sebe radi boljitka društva ili pojedinca. Sve su to pitanja koja postavljaju mnoge dobne skupine nevezano radi li se o onom malom djetetu ili umirovljeniku koji treba preživjeti još malo života- 

Ah, ta stara prošla vremena! Bez internetske veze, androida, suludoga zurenja u mobitel. Sve je teklo kao na traci, igralo se vanka nogometa za kokakolu, nitko te nije pitao nosiš li Nike ili Asic, Gucci ili Dolce & Gabannu. Mladi su imali natjecateljski duh, ne u mobitelima ili skupoj odjeći, nego onaj pravi duh zajedništva pomoći prvom susjedu, staroj baki osloboditi mjesto u redu dok čeka na dokumente i slično.

Gdje su nestali ljubav i požrtvovnost? Pitamo se sami, a i ja sam dosta puta. Ili su prošla vremena bila bolja ili je se društvo korjenito izmijenilo. Nešto se događa!

Ljubav je na aparatima. Doslovno, na baterije. Postala je puki predmet, ne više čežnja ni ideal. E tek očekivanja, njih ima napretek. Posao, stan, auto, zdravlje kojega, nažalost, čovjek još i usputno izgubi. Treba još nadodati pusto glumljenje ljubavi toliko učestalo u zadnje vrijeme. Tu ljubavi nema.

To je maska, obmana i laž. Učeći u školi i na fakultetu koliko tipova ljubavi postoji, znao sam citirati sv. Pavla i njegov Hvalospjev ljubavi, a vrijedi ga i ovdje spomenuti u kraćoj verziji :

Kad bih sve jezike ljudske govorio i anđeoske,

a ljubavi ne bih imao,

bio bih mjed što ječi ili cimbal što zveči.

Kad bih imao dar prorokovanja

i znao sva otajstva

i sve spoznanje;

i kad bih imao svu vjeru

da bih i gore premještao,

a ljubavi ne bih imao - ništa sam!

I kad bih razdao sav svoj imutak

i kad bih predao tijelo svoje da se sažeže,

a ljubavi ne bih imao -

ništa mi ne bi koristilo.

Ljubav je velikodušna,

dobrostiva je ljubav,

ne zavidi,

ljubav se ne hvasta,

ne nadima se;

nije nepristojna,

ne traži svoje,

nije razdražljiva,

ne pamti zlo;

ne raduje se nepravdi,

a raduje se istini; sve pokriva,

sve vjeruje,

svemu se nada,

sve podnosi.

Ljubav nikad ne prestaje.

prof. Ivan Vrljić