Korizmena priča iz Hercegovine: Odreci se

Miljenka Koštro, korizma

U Aninoj obitelji razgovaralo se tko će se čega odreći. Svi su imali nekakvih ideja, ali djevojčica Ana, po mišljenju ostalih članova obitelji, ima najbolju.

Ana se nedavno šetala s majkom, te su se navratile k baki Ivi koja živi sama, na kraj sela. Kuća joj je trošna. Nema mirovinu kao Anina baka Zora. Ani je bilo žao bake Ive.
Smislila je nešto neobično. Napravila je od kartona kutijicu koju je stavila na policu u dnevnom boravku. Na kutijici je pisalo: 0dreci se. Svima u obitelji objasnila je što to znači. Htjela je da se svi članovi njezine obitelji u korizmi nečega odreknu i da taj novac ubacuju u kutiju do Velikog tjedna. Svi se slože osim njezinog mlađega brata Leona. Kada mu je malo bolje objasnila svrhu svega, i on je pristao.

- Mogu li bez čokolade? Uh, uh, uh! Mogu, znam da mogu. Ana mu je zapljeskala.
Baka se odrekla slatkih keksića, mama kave, tata cigareta, a braco čokolade. Ana se odrekla čokolade, bombona, žvaka, te odlazaka u slastičarnicu po kolače s puno bijele kreme. Prolazili su dani, a u kutijici bi svaki dan odzvonio koji novčić i sve tako do Velikog tjedna.

Ana je otvorila kutiju i izbrojila novac. Prikupila se lijepa svota. S majkom je otišla u trgovinu i za prikupljeni novac baki Ivi kupile su nove papuče, dvoje čarape, kavu, med, voće i mlijeko. Mama je spravila lijepe kolače. Sljedeći dan sve to odnijele su baki Ivi koja se ugodno iznenadila. Brisala je suzu koja je klizila niz njezino naborano lice. Obećala je Ani da će se moliti za njezino zdravlje i sreću. Ana ju je čvrsto zagrlila, poljubila i zaželjela joj sretan Uskrs.

- Nije bilo teško, priznala je Ana. Zadovoljna djevojčica obećala je isto i sljedeće godine, a baka se osmjehnula. Oči su joj sjale nekim novim sjajem. Povela je Anu i njezinu mamu u dvorište gdje žuta koka za sobom vodi petnaestak malih pilića koji su širili krila i cijukali. Iako stara, baka je vješto uhvatila dva pileta, jedno za Anu, a drugo za njezina brata. Stavila ih u kutiju i pružila Ani. Ana je obećala da će se brinuti za male piliće i hraniti ih.

- Dobro se dobrim vraća, kazala je Anina mama.  Kada je osvanulo uskrsno jutro djecu su na stolu, između ostalog, čekale i dvije velike čokolade.

Miljenka Koštro/HERCEGOVINA.info