Kolumna: Krčma pored puta

Zadnji udar dolazi iz prijestolnice svih Hrvata Zagreba, a udarac je produkt dogovora Kosor-Milanović. Da su Hrvati sa ovih prostora znali prije dvadesetak godina da će danas o njima odlučivati gore spomenuti dvojac  teško da bi itko od njih uzeo pušku u ruke  i stao u obranu Lijepe naše. Bila su to neka druga vremena, dani ponosa i slave. Tada su živi bili Franjo Tuđman, Gojko Šušak i drugi velikani koji nisu dozvolili da se njihov narod dijeli.

90-e su bile ključne za Hrvatsku, za njeno biti ili ne biti. Na poziv tadašnjeg čelništva države u obranu Lijepe (tada)  naše, a danas (izgleda) Lijepe njihove stali su mnogi Hrvati iz BiH. Rame uz rame sa suborcima iz svih krajeva Hrvatske branili su svaki pedalj zemlje svoje, a znatan broj je onih koji se nikada nisu vratili sa ratišta. Tada nije bilo brige oko prebivališta, sabora i glasovanja , jer se nije znalo ni hoće li uopće biti sabora.

Nažalost to su bila sada već davna vremena. Hrvatska se obranila i postala moderna država, jedna od najnaprednijih u okruženju. Danas su Pantovčaku nekadašnji patrioti i branitelji iz BiH samo vruć krumpir u ruci koga se žele što prije otresti. Kada razdijeliti Hrvate nije uspjelo bivšem jugo režimu i srpskoj soldateski izgleda da to uspijeva današnjim vlastodršcima.

Jadranka Kosor alias Jaca Vlaisavljević  i drug Zoran Milanović odlučiše tako da njima ne trebaju hrvati iz BiH, te se lijepo dogovoriše kako će ih korak po korak ispratiti iz svih sfera života neovisne Hrvatske. Nažalost nisu pomogli apeli crkve, braniteljskih udruga niti svih moralnih Hrvata da se ovakvo što ne desi. Ovo je samo nastavak kampanje koju je počeo Stjepan Mesić, nastavio Ivo (Zorana) Josipović, i evo završavaju je Jaca i Zoka.  Sada kada su riješili dijasporu nemaju nikakvih prepreka da po nalogu stranaca na velika vrata uvedu  pederluk u Hrvatsku i da se pojave u prvim redovima slijedeće gay  parade u Zgrebu. Ukoliko se pojave protivnici njihovih slobodoumnih ideja sasvim sigurno će sa njima obračunati kao što to se obračunavaju sa hrvatskim navijačima.

Ne obazirući se tako na krčmu pored puta ateista Ivo  čim je zgrabio mandat brže bolje odjurio je u Sarajevo i tamo optužio bivšu hrvatsku vlast za agresiju na BiH. Sa druge strane u isto vrijeme predsjednik najjače bošnjačke stranke zahvaljuje toj istoj vlasti za pomoć u ratu i zbrinjavanje na stotine tisuća izbjeglica, a puk bihaćke krajine te iste agresore slavi kao osloboditelje. Najnoviji istup druga od druga kaže da je opet ta ista bivša vlast kriva što se broj Hrvata u BiH prepolovio. Naravno za takvo nešto nema argumenata, ali ima sveobuhvatnu potporu svoga druga, političkog mentora i šefa partije zbog koje su mnogi domoljubi bili proganjani.

Danas su Hrvati BiH u pravom smislu riječi krčma pored puta, zahvaljujući gore nabrojanima taj put je sporedni i dobrim dijelom makadamski. Bez svoga člana predsjedništva, bez svojih medija, nadglasani od strane federalnih partnera ili bez prava na ustavom zajamčena prava Hrvati u BiH nemaju baš puno izbora. Dok su na vlasti bili oni koje danas drugari optužuju sve je bilo puno bolje, ali nažalost to su danas samo lijepe uspomene.

Jučer tvrda granica i ukidanje tv signala, danas dogovor o glasovanju, a tko zna što sutra možemo očekivati sa Pantovčaka.  Zaboravljaju gospoda sa Pantovčaka i Banskih dvora da danas ne bili u svojim udobnim foteljama da nije bilo Kupresa, zaustavljanja tenkova u Pologu, legendarnog Blage Zadre i tisuća dragovoljaca iz BiH koji su krvarili za današnju slobodu koju im postepeno ukidaju oni koji su tih godina sa minđušom u uhu pušili travu po skloništima Hrvatske. To je nažalost demokracija koju oni vole nazvati socijaldemokracijom, a u stvarnosti je sve gore nabrojano. Kada su drugari zaboravili na dane ponosa i slave pitam se zašto se ne odreknu i svih vrhunskih sportaša koji su u kockaste dresove stigli iz krčme sa sporednog puta? 

Pitanja je puno, odgovora malo i upravo zbog jesmo ta krčma pored sporednog puta. Nakon što se Lijepa naša nakon izbora zacrvenila, sada će polako primiti i malo gay farbe zahvaljujući drugovima i njihovim mentorima u Europskoj unijii.  Za kraj još jedan citat legendarnog Brune Bušića napisan davne 1975:

" ... Da smo složni i čestiti davno bi imali državu. A bit će nje, rodit će
se slobodna Hrvatska kad padne Berlinski zid i kad se budu rušila
komunistička krvava carstva kao kule od karata. Nema ni jedne drzave da je
nastala bez krvavih gaća. Vjerojatno ćemo se i mi morati pobiti za slobodu
sa Srbima, a možda i sa Turcima. Teret rata morat ćemo podnijeti svi
podjednako ...

... No kad se oslobodimo srpskog ropstva i stvorimo državu, vidjet ćete kako
tek naši kradu. Svak nas je stoljećima krao i potkradao, a najteže i
najgore će biti kad nas naši budu krali te prodavali svjetskim jebivjetrima i
makro lopovima. Navalit će na nas kao velike ptice grabljivice. Tada će
biti najveće i nerješivo pitanje - kako nas tada spasiti od nas samih?"

hercegovina.info