Jovanović zabranio kviz 'Lijepa naša' zbog vjeronauka

Željko Jovanović, prijava, kaznena prijava, Facebook, Željko Jovanović, Željko Jovanović, fra Mario Knezović

Sjećamo se analiza po kojima je SDP na izborima 2008. izgubio jer su, tako se pretpostavljalo, imali pritajenu namjeru dokinuti ili reducirati vjeronauk u školama. O „glavi“ vjeronauku se radi godinama.

Piše: fra Mario Knezović/fratar.net

Taj predmet je pod trajnom prismotrom i pritiscima. Vjeroučitelji su pod kontrolom što će i kako će reći. Tako je vjeroučiteljica Jelena Mudrovčić bila na suđenju zbog toga što je učenicima iznijela svoj stav o istospolnim (lezbijskim) zajednicama. Naravno, o tome nema spora, vjeronauk ne treba pretvarati u ideološka predavanja, ali treba dopustiti slobodu iznošenja uvjerenja iza kojih stoji crkveno učiteljstvo. Ovdje ne želim ulaziti u analize je li korisnije vjeronauk držati u školskome ili župnome okruženju. 

Svakako je neobična činjenica da se ove godine u školama u Hrvatskoj, te u mnogim hrvatskim školama u BiH, neće održati vrlo popularni i omiljeni kviz „Lijepa naša". Naime, ekološki kviz „Lijepa naša" nema potporu ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta ni agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske. Pitate se zašto je taj kviz ukinut? Evo odgovora koji odiše slobodarsko-demokratskim elementima i argumentima. Kviz je ukinut, tako stoji u službenome priopćenju, zbog diskriminirajućega sadržaja budući da su u njemu i pitanja iz vjeronauka, te u skladu s preporukom pučke pravobraniteljice. To je obrazloženje onih koji se deklarativno bore za slobodu mišljenja. Oslobodi nas, Bože, mislilaca iz ministarstva kojima je vjeronauk glavni i dežurni problem u zemlji gdje 87% stanovništva kaže da su katolici, a ukupno više 95% da su kršćani-vjernici. Ateista i agnostika je oko 4%. Vjeronauk, tako reče i pučka pravobraniteljica Lora Vidović, druge vrijeđa i nanosi im bol. Koga to ministarstvo i pravobraniteljica brani i zastupa? Je li neobično da se svrstavaju na stranu ovih 4%. Nije ovdje riječ o tome da treba svaki oblik manjine zaštititi i zato se i ja borim. Ovdje je riječ kako je većina ugrožena manjinom.  

Uz malo patetičnoga tona razmišljam tko bi to mogao pomisliti kada smo slobodu stvarali s krunicom oko vrata da će se pojaviti ministar imenom Željko Jovanović i glasno kazati kako je vjeronauk drugima uvreda i uzrok diskriminacije? Eto i to je moguće jer većina šuti i mirno promatra kako se krše ljudska prava i slobode vjernika. U školi radim i predajem vjeronauk desetu godinu i nisam znao da predajem predmet koji je opasan, koji vrijeđa, nanosi drugima boli i rane. Od sada ću u školu sa sobom umjesto krunice i udžbenika nositi flastere i tablete da podijelim ugroženima đacima kako bi im zarasle rane i nestale boli zbog vjeronauka koji uče.