Josip Milić: Od goropadnih kukurikavaca do pokislih žaba (baba)

Josip Milić, kolumna, Josip Milić, Josip Milić, Hrvatska, U ime obitelji, Josip Milić, Josip Milić, Josip Milić, uhićenje, Mostar, Josip Milić, Neredi u Mostaru, Josip Milić, napad, tučnjava, HDZ BiH, Mostar, Josip Milić, sindikat, Josip Milić, napad, Josip Milić, sindikati
Iako stara poslovica kaže kako ne valja miješati babe i žabe, mene nekako ove "naše" B.a.b.e. neodoljivo podsjećaju na žabe. Zašto? Pa žabe se oglašavaju nekako predvečer, kada je vrijeme za odlazak na počinak. A sve je počelo tako idilično, kukurikanjem, kao nagovještaj neke nove zore i novoga dana. Završava se tako jadno, kreketanjem žaba, oprostite, baba. Budući da „kukuriku stožer" nije želio u noći objavljivanja referendumskog rezultata preuzeti odgovornost za poraz, to je za njih učinio štab baba. A u stožeru, oprostite štabu, baba, oprostite žaba, očaj. Tako je, životinjskim jezikom kazano, od koalicije goropadnih kukurikavaca ostalo tek nešto malo pokislih žaba.

Kampanja protiv obitelji, unatoč svoj nabrijanosti i agresivnosti, nije uspjela. Drskost i bezobrazluk protivnika braka tjerala je vjerojatno i predstavnike inicijative "U ime obitelji" da se bar na trenutak posluže istim metodama. Međutim, kako su oni ti koji ne brane samo brak, nego i sve ćudoredne vrjednote, njima takvo što nije priličilo. S tog je aspekta i sama kampanja bila neravnopravna. Najlakše je kada ti ne ide odbaciti argumentirano sučeljavanje i pristupiti vrijeđanju i provociranju oponenta. Međutim, ono što nije priličilo predstavnicima inicijative "U ime obitelji" odradio je poznati književnik, publicist i prevoditelj Predrag Raos. Ni HRT nije mogao prešutjeti sraz dva mostarca, dva Predraga, Raosa i Matvejevića.

Neki tvrde kako je najveće iznenađenje referenduma to što su se solidarizirali tj. udružili tzv. "hrvatski" mediji. Mišljenja sam kako su takvi "hrvatski" mediji, koji nemaju veze s hrvatstvom, odavno udruženi. Dva nas desetljeća tzv. "neovisni" mediji bombardiraju tezama kako je sve što je desno i konzervativno nepismeno, nestručno i diletantsko. Ukratko, zaostalo i primitivno. Na drugoj strani kontinuirano se provlači teza kako su njihova pera: Butković, Tomić, Dežulović, Jegović i ostali inovjerci, učeni, pismeni, tolerantni i kulturni, pa i kada psuju i nesmiljeno vrijeđaju sve koji drugačije misle. Ideja vodilja koja odavno usmjerava takve medije jest rastočiti, obezvrijediti i obezglaviti sve što je hrvatsko i katoličko. Na njihovu žalost, među predstavnicima inicijative "U ime obitelji" nisu mogli pronaći ni kriminalne ni bilo kakve druge afere. To je ono što ih izjeda. A godinama se u obezvrjeđivanju domovinskih, obiteljskih i vjerskih vrjednota natječu HRT, Nova, RTL, Jutarnji, Slobodna. Sada su evo pale maske pa je i Večernji list pokazao svoje "Pofukano" lice. O Indexu i sličnim portalima nema koristi trošiti riječi. Babiću bi na njegovom boljševizmu pozavidio i sam Lenjin. Zbog svega kazanoga, jedinstvo tzv. hrvatskih medija u stavu protiv obitelji samo beskrajno naivne može začuditi.

Ono što, međutim, začuđuje jest jedinstvo unutar Crkve. Izuzev don Ivana Grubišića, ako je on uopće više don, ovaj put nitko iz crkvenih struktura nije iskakao. Grčka je proročica Vassula imala viziji ujedinjenja katoličke, protestantske i pravoslavne crkve. Mnogi su skeptici u vezi s tim. Moram priznati da sam i ja. Ustvari, našim snagama to sigurno neće biti moguće. Međutim, ne zaboravimo da je Bogu sve moguće. Ali, zar nije upravo pitanje braka u Hrvatskoj ujedinilo, pa barem privremeno, i barem oko jedne stvari, ne samo sve kršćane, nego i Židove i muslimane? Šansu da se dođe do zajedništva kršćana vidim i u njihovoj spremnosti da se od agresivnih inovjeraca očuvaju barem temeljni postulati vjere. Kako budu rasli pritisci i nasrtaji bezbožaca, mislim da će se crkve sve više i više približavati.

Mnogi tvrde kako podjela u društvu koja je sve očitija nije dobra. Ja pak mislim da je ona dobra. U stvari, tek su sada pale mnoge maske. Mnogi su prisiljeni očitovati se i predstaviti u pravom svjetlu pa tako i Jaca Kosor. Ona je do jučer tobože zastupala obiteljske vrjednote i prava branitelja. Sada se oglasila u Jutarnjem dovodeći u vezu prava homoseksualaca s pravima udovica Domovinskoga rata. Na to su iz Udruge udovica žestoko reagirali i osudili Jacin nastup tvrdeći kako se one za ovakvu ulogu u obitelji i društvu nisu dragovoljno opredijelile. "Stvarati bilo kakvu poveznicu između obitelji s jednim roditeljem, bilo da se radi o udovicama ili rastavljenim roditeljima i obitelji koju bi prema Vašim zamislima zasnovali istospolni partneri, krajnje je neukusno i za nas uvredljivo." - tvrde u ovoj udruzi. Svakako da je veliki problem i onih 60 posto Hrvata koji nisu izašli na referendum. Kakvu oni poruku šalju? Njih očito ne zanimaju ni jedni ni drugi. Njihov je izgleda životni moto: use, na se i podase. Dok imam pojesti i popiti, ništa me ne zanima.

Očito kako su Antikristove snage procijenile da je došlo vrijeme za obračun s "retrogradnim i zaostalim" crkvenim promišljanjima. To bi mogao biti fitilj koji će inicirati zajedništvo kršćana, ukoliko zaista misle opstati. U subotu uoči referenduma u središnjem dnevniku RTL-a prilog o početku Adventa. Za njih je vrijeme Došašća razdoblje "potrošačke groznice". Prošle je godine, tvrdi novinarka RTL-a u Adventu potrošeno 11 milijardi te postavlja krucijalno božićno pitanje: Hoće li se ove godine potrošiti više? Prebacih na bosanskohercegovačke kanale, tamo još gore. Veličaju 70-tu obljetnicu komunističkoga orgijanja u Jajcu. Očito kako bezbošci maksimalno koriste medije protežirajući svoje ideje, pa se upitah tko je kriv Crkvi što nije pokrenula svoju televiziju? U BiH, primjerice, izlaze četvore katoličke novine. Naša ognjišta, Crkva na kamenu, Katolički tjednik i Svjetlo riječi. Tužna je činjenica da ne postoji nikakva šansa da se ta četiri katolička glasila ujedine i naprave jedno uistinu respektabilno glasilo koje bi moglo parirati moćnim bezbožnim tiskovinama koja sufinanciraju svjetski moćnici.

Autor: Josip Milić/dnevno.hr