Hrvati traže zajedništvo iseljene i domovinske Herceg Bosne

Danas, kada je na pragu stvaranje Republike Herceg Bosne kao sastavnog dijela Bosne i Hercegovine (ali opet kao zasebne države u budućoj Federaciji Bosni i Hercegovini), više nego ikada treba pozvati iseljenu Herceg Bosnu kao i iseljenu Hrvatsku na jedinstvo i zajedništvo u ovim, za nas presudnim godinama.

Zanimajući se za broj Hrvata rođenih u Bosni i Hercegovini, a koji su sada, po onome kako to statistika naziva – dijaspora, došao sam do nekih konkretnih i zanimljivih podataka.

Prema Državnom zavodu za statistiku prilikom popisa stanovništva u RH 2001. godine, podaci o broju Hrvata rođenih u Herceg Bosni (BiH), a koji žive u Republici Hrvatskoj prikazani su u sljedećoj tablici (postotak predstavlja udio Hrvata rođenih u BiH u ukupnom stanovnišvu pojedine županije):

Demografija

Dakle, ukupan broj Hrvata koji su direktno vezani za Herceg Bosnu (BiH) i koji žive u našoj neposrednoj blizini (RH) iznosi 384.250, i s obzirom na broj Hrvata u Herceg Bosni (BiH), koji u 2009 godini prelazi brojku od 500.000 ljudi, čine respektabilnu dijasporu koja bi u danim trenutcima trebala i morala biti „glas“ naroda Herceg Bosne u Republici Hrvatskoj.

Prema nešto starijim podacima, koji se mogu naći na našem portalu (u sekciji „Preuzimanja“) autora Tomislava Kesića pod nazivom „Migracije Bosansko-Hercegovačkih Hrvata u razdoblju od 10. do 21. stoljeda“, nalazi se podatak o migracijama pojedinih naroda u BiH do 90-ih godina.

Tablica koja pokazuje stvarno stanje brojnosti pojedinih naroda početkom 90-ih godina ukoliko bismo „eliminirali“ imigracije i emigracije svih naroda u BiH (podaci od 1961. do 1981.): 

Demografija

U stupcu „Migracijski saldo“ navedena je razlika doseljenih i odseljenih stanovnika BiH. Primjerice, broj Hrvata koji su u navedenom razdoblju doselili u BiH iznosio je 82.604, dok je broj onih koji su odselili iznosio 374.870, što čini navedeni migracijski saldo od  -292.266 Hrvata.

Ono što smo željeli istaknuti u ovoj kolumni je da Herceg Bosna ima jaku i brojnu dijasporu koja ne smije zaboraviti na svoju DOMOVINU, te da dijaspora MORA i treba biti glasnik domovine u svijetu.

Pozivamo Herceg Bosance u Hrvatskoj da svojim radom i djelom budu primjer svih Hrvata Herceg Bosne, a sve one „seljake“ koji su do prije neki dan dobivali ogroman medijski prostor u RH, molimo da budu toliko pametni i da se više ne eksponiraju, jer nekima nije mjesto na televiziji (bez uvrede).

Apeliramo na SVE Hrvate, ma gdje bili, da razmišljaju o Herceg Bosni kao što su 90-ih razmišljali o Hrvatskoj, jer naše je vrijeme došlo. Mediji više ne stigmatiziraju HB kao zlo, jer ona to nije (paralela sa Hrvatskom 90-ih) i samo je pitanje dana kada će ta plemenita ideja biti provedena u djelo.

Bez vas ne možemo, te vas sve pozivamo, a pogotovo Vas koji ste eksponirani u društvenom životu na zajedničko djelovanje ka stvaranju hrvatskog entiteta u BiH, kao mehanizma zaštite i opstojnosti NAŠEG naroda s „one“ strane granice.

HercegBosna.org I Hercegovina.info