Fra Mario Knezović: Svećenik ne smije ubijati glasačku savjest svoga puka

fra mario

Kao svećenik pozvao bih birače-vjernike da se klonu politikanstva i interesnoga motiva glasovanja. Savjest mora biti zadnje mjerilo. Budite hrabri i ne dajte se zastrašiti. Dajte glas onima koje smatrate moralnijim, poštenijim, sposobnijim, iskrenijim i borcima za opće, a ne za svoje, dobro. Pozvao bih kolege svećenike da se klonu bilo kakva utjecaja na birače i njihovu odluku. Onoga trenutka kad svećenik izravno ili neizravno potiče za koga dati glas on se svrstava i ubija slobodu savjesti svojih vjernika. Ubija onu savjest koju svojim propovijedima i katehezama odgaja.

Uloga svećenika je odgajati i evangelizirati vjernike kako bi sami znali prepoznavati činjenice i u slobodi odlučivati. Boli me što čujem ovih dana da se neki svećenici s nekim od kandidatima na izbornim listama sastaju i „druguju" dok druge niječu ili čak odbacuju. To nije put kojim svećenik treba ići i svjedočiti. Sa svima se treba družiti ili, što preporučam, niskim od kandidata dok je predizborno vrijeme! Dopustimo da se dogodi demokracija. Dopustimo svojim vjernicima da biraju prema savjesti i slobodno. Posebno u krajevima gdje su glasači i kandidati svi vjernici ne vidim nikakve potrebe da se za nekoga agitira. Sklonimo interese po strani i kao svećenici učinimo sve da se otvore putovi pravde, istine i poštenja na izborima. Naše je, jer smo pastiri, svima biti otvoreni u nadi dobra i snazi milosrđa. Porazno bi bilo i poput izdaje Evanđelja da se neki svećenik opredijeli za neke kandidate zbog sutrašnje možebitne materijalne koristi. Mi svećenici u BiH, barem većina u koju i ja spadam, u ovoj državi u kojoj radimo i živimo nemamo ni socijalnoga i zdravstvenoga osiguranja, a kamo li plaće, ne trebamo ni pred kime saginjati koljena do li pred Bogom jedinim. Sloboda i nenavezanost je vrjednija od svega blaga ovoga svijeta.

Naše je poticati izabrane da zaštite najneznatnije, da služe pošteno, da odbace korupciju, da uguše nepotizam, da mladima daju šansu. Uoči posljednjih izbora u Hrvatskoj dubrovački biskup Mate Uzinić je poručio: „Političari, nemojte pokazivati da ste katolici druženjem s nama svećenicima prije izbora, nego odgovornim radom za opće dobro nakon izbora!" A ja poručujem da iziđete na izbore i po savjesti, a ne po „partijskoj" knjižici glasujte!

Fra Mario Knzović/facebook