Izjava Bože Ljubića o presudi Radovanu Karadžiću

Radovan Karadžić

...ocjene, posebno njezine pravne strane. Međutim, s obzirom na značenje ove presude, a još više za suđenu osobu i njezinu najistaknutu ulogu u ratu na prostoru Bosne i Hercegovine, možemo kazati da ona ima prvorazrednu važnost.
Ova presuda Radovanu Karadžiću, je pravna osuda zločina za koje ga sud smatra odgovornim. Ona može biti samo djelomična satisfakcija za žrtve zločina kao posljedica politike koju je vodio i dijelom kreirao Radovan Karadžić. No, ona nije i zadovoljenje pravde koju očekuju i kakvu shvaćaju žrtve.

Prilika za stvaranje uvjeta za pravdu je davno propuštena. Pravda je naime, nemoguća u nepravednom miru oktroiranom u Daytonu nakon rata. Taj mir nije pravedan i ne može dalje proizvoditi pravdu. Taj mir je imao, na žalost, zadaću prekida krvavoga rata u BiH. I taj je cilj ispunjen, ali rat je nastavljen u BiH samo drugim sredstvima.

Nepravedan mir, naime, je arogancijom moćnih poslije rata postao još nepravedniji. Progoni i etničko čišćenje hrvatskoga naroda je nastavljeno i u miru kao posljedica mira koji je zapravo samo odsustva rata.
Suđenje i presude za ratne zločine, pa tako i u slučaju najtežih ratnih zločina genocida protiv Radovana Karadžića, bojim se, neće dovesti do katarze i istinskoga pomirenja ljudi i naroda u BiH. Karadžić će biti kažnjen, ali nepravedni mir koji je nametnula međunarodna zajednica u vidu ustavne strukture i nejednakosti u pravima naroda, na žalost egzistira.
Politički i usstavnopravni sustav koji nije izraz istine i pravde postaje legalizirano nasilje.