ŽZH: Novac poreznih obveznika pojele udruge Mićka Bandura i Zvonke Jurišića

Vlada ZHŽ, Vlada ZHŽ, Vlada ZHŽ, Vlada ZHŽ
Naime, zbog gotovo prazne riznice u Ministarstvu financija i nemogućnosti isplata plaća proračunskim korisnicima za mjesec kolovoz, Vlada se našla na udaru sindikata.

Iz tog razloga, jučer je održan sastanak s predstavnicima Sindikata zaposlenih u osnovnim školama i srednjim školama i predstavnicima Sindikata djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova ZHŽ-a. Sastanak je održan u stanci zasjedanja Vlade koja nije bila otvorena za medije, a na kojoj se uglavnom razgovaralo o zatečenom stanju u proračunu ZHŽ-a.

Želeći upoznati i javnost s trenutačnim stanjem u županiji, održana je tiskovna konferencija na kojoj je premijer Ćosić kazao da je pri samom dolasku na vlast zatekao stanje iz kojeg je rekonstruirana jedna rasipnička praksa prošle Vlade.

Na rubu bankrota

Nazivajući bivšu Vladu polupijanim adolescentima koji zadnji dan nastave razbacuju sve što imaju s uvjerenjem da im nikad više neće trebati, Ćosić je naveo nekoliko primjera, među kojima je i stanje u Ministarstvu gospodarstva koje se, prema njegovim riječima, pretvorilo u servis isplaćivanja milijunskih poticaja tvrtkama koje su zauzvrat održavale bivšu Vladu na vlasti.

“Vrlo je bitno spomenuti da je, nakon što je 4. kolovoza izglasano nepovjerenje tadašnjoj Vladi, Skupština ZHŽ-a donijela zaključak koji se odnosi na obvezivanje Vlade da u tom razdoblju ne smije raditi nikakve novčane transakcije osim na adresu onih prioriteta koji su zakonom određeni, a to su plaće i doprinosi. Unatoč toj odluci, Vlada je ignorirala taj zaključak te je nakon tog datuma jednoj tvrtci, na ime poticaja, isplatila 620 tisuća maraka”, kazao je Ćosić, tvrdeći da je riječ o smišljenom planu i nerazumnoj politici neodgovornih ljudi koji su sve učinili da ovu županiju dovedu na rub bankrota.
“Tomu u prilog govori činjenica da smo nakon 13. rujna dobili prinudne sudske naplate u iznosu od milijun i 734 tisuće maraka, a taj iznos je tijekom cijele prošle godine bio svega 280 tisuća maraka. Sve nam to govori da je svoj način rada prošla Vlada utemeljila na korupciji, a pipke te korupcije proširila je i izvan ove Vlade”, tvrdi Ćosić ističući da sve što je spomenuo nema veze niti s izbornom kampanjom, niti s politikantstvom.

Plaća upitna

Novi ministar financija Rade Luburić također je upozorio na kaotično stanje u riznici tvrdeći da je na dan preuzimanja vlasti 16. rujna u riznici bilo svega 238 tisuća maraka, dok je stanje riznice na današnji dan oko 430 tisuća maraka. Sve to govori da je isplata plaća za kolovoz vrlo upitna i gotovo nemoguća uzimajući u obzir da je potrebno milijun i 896 tisuća maraka kako bi se isplatile neto plaće proračunskim korisnicima. No, to nije omelo ovu vladu da dadne obećanje predstavnicima sindikata da će plaće ipak biti isplaćene najkasnije do utorka. Predstavnik sindikata MUP-a ZHŽ-a Mate Lažeta je kazao da je žalosno da se uopće došlo u takvu situaciju.  
“Ja se nadam da će biti plaća, a ukoliko ne bude, vidjet ćemo što će tijela mog sindikata odlučiti i hoćemo li ići u prosvjede”, kratko je komentirao Lažeta novonastalu situaciju.

Mogući prosvjedi

Predstavnik sindikata MUP-a ZHŽ-a Mate Lažeta je kazao da je žalosno da se uopće došlo u takvu situaciju.  
“Ja se nadam da će biti plaća, a ukoliko ne bude, vidjet ćemo što će tijela mog sindikata odlučiti i hoćemo li ići u prosvjede”, kratko je komentirao Lažeta novonastalu situaciju.

izvor: dnevni list