Veliko istraživanje: HDZ BiH vodi u svih 5 županija s hrvatskom većinom u FBiH

Do 15 posto neodlučnih
U rezultatima istraživanja koje je provela Agencija za istraživanje javnog mišljenja Megalopter iz Mostara nisu prikazani neopredijeljeni glasači kojih još uvijek ima između 5 i 15 posto (ovisno o pojedinoj izbornoj jedinici...)

► Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH sastoji se od 42 člana (28 zastupnika iz Federacije BiH i 14 zastupnika iz RS-a). Od 28 zastupnika koji se biraju iz Federacije BiH, 21 se bira iz 5 višečlanih izbornih jedinica prema formuli proporcionalne zastupljenosti, a 7 su kompenzacijski mandati izabrani s područja FBiH kao cjeline, s tim da u raspodjeli kompenzacijskih mandata mogu sudjelovati samo političke stranke i koalicije koje su osvojile više od 3 posto od ukupnog broja važećih glasačkih listića za područje Federacije BiH.

► Od 98 članova Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, koje neposredno biraju birači upisani u središnji birački popis za glasovanje za područje Federacije BiH, 73 se bira iz 12 višečlanih izbornih jedinica, a 25 su kompenzacijski mandati izabrani s područja Federacije Bosne i Hercegovine u cjelini. U raspodjelu kompenzacijskih mandata ulaze političke stranke i koalicije koje su prešle izborni prag od 3 posto.

► U tablici dolje prikazana je projekcija broja zastupnika po političkim strankama i koalicijama u Zastupničkom domu Parlamenta BiH (42 zastupnika) s područja Federacije BiH koja bira 28 zastupnika i Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH (98 zastupnika).

► Za županijske skupštine Hercegovačko.neretvanske županije (30 zastupnika), Zapadno- hercegovačke (23 zastupnika), Hercegbosanske županije (25 zastupnika), Srednjobosanske županije (30 zastupnika) i Posavske županije (21 zastupnik) u vodstvu je HDZ BiH, a u SBŽ-u će, prema ovome istraživanju, imati isti broj mandat kao i SDA, po deset.

► Predsjedništvo BiH
Zanimljivo je pogleda rezultate izbora za hrvatskog člana Predsjedništva ako se izdvoje rezultati samo za područje pet ranije analiziranih županija (Hercegovačko-neretvanska, Zapadnohercegovačka Hercegbosanska, Srednjobosanska i Posavska) gdje vodi Borjana Krišto. Za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH mrtvu utrku vode Haris Silajdžić s 36 posto glasova i Bakir Izetbegović s 35 posto glasova.


|VL|HB.org|