Tribina o kandidatu za hrvatskog člana Predsjedništva

izbori

..."Trebamo li imati jednog kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine".

 
Tribina se održala u Mostaru u organizaciji mostarske podružnice Hrvatskog kulturnog društva (HKD) "Napredak", a uvodničari su joj bili prof. dr. Miroslav Palameta, prof. dr. Ivo Lučić, dr. Nino Raspudić i prof. Ivan Vukoja.
 
Sva četvorica uvodničara složila su se kako se ne smije ponoviti situacija s prošlih izbora, kada je za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabran Željko Komšić. Po njihovu mišljenju, taj izbor je bio nelegitiman jer, kako su kazali, tog člana nisu izbrali Hrvati u BiH, već drugi narodi.
 
"To nametanje člana Predsjedništva BiH bio je jedan od zadnjih čavala lijesa Federacije", kazao je dr. Nino Raspudić, dok je dr. Ivo Lučić istaknuo da su Komšićevim izborom za člana Predsjedništva BiH povrijeđena ljudska prava Hrvata u BiH.
 
U vezi s tim, prof. dr. Miroslav Palameta je upozorio da se ista situacija može ponoviti i na predstojećim listopadskim izborima, ako se hrvatski politički predstavnici ne dogovore oko zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH.
 
"Ako se hrvatski predstavnici ne dogovore, drugi će nam opet izabrati člana Predsjedništva BiH", upozorio je Palameta, dodavši da bi eventualni dogovor hrvatskih stranaka bio veliki iskorak hrvatske politike u BiH, posebice pred nadolazeće ustavne promjene.
 
"Time bi se i motivirao hrvatski narod u BiH da izađe u što većem broju na predstojeće listopadske izbore", poručio je Palameta.
 
Prof. Ivan Vukoja mišljenja je da se hrvatske strane trebaju dogovoriti i o tome kako ubuduće onemogućiti ponavljanje "izborne manipulacije" oko člana Predsjedništva BiH, jer, kako je kazao zajednički kandidat hrvatskih stranaka i dalje nije jamstvo da će Hrvati izabrat svoga člana Predsjedništva BiH.
 
Što se tiče dogovora oko zajedničkog kandidata, Vukoja je predložio da ga stranke mogu izabrati kroz određene predizbore, odnosno mogu organizirati unutarstranačke ili unutar nacionalne izbore na kojima će pobijediti najoptimalniji kandidat, bilo stranački ili vanstranački.
 
U svakom slučaju, dogovor oko zajedničkog kandidata u normalnim političkim okolnostima ne bio dobar jer vodi u političko jednoumlje, kazao je Vukoja, a s time se i složio dr. Nino Raspudić. On je kazao kako se Hrvati u ovom razdoblju nalaze pred "dva zla" od kojih moraju izabrati manje. Po njegovu mišljenju, manje zlo je da se privremeno suspendira politički pluralizam, te da se hrvatski predstavnici zajednički dogovore oko jednog kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.
 
U vezi s tim, Raspudić je najavio pokretanje inicijative o potpisivanju apela kojim bi se hrvatske stranke pozvalo da se dogovore oko zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH.
 
Inače, javnu je tribinu nakon obraćanja uvodničara obilježila vrlo žučna rasprava, koja je na trenutke prelazila i u fizičke incidente između nazočnih na toj tribini.

(Fena)