FOTO  Suradnja HDZ BiH i EPP vodi BiH na čelu s Borjanom Krišto u Europu

HDZ BiH, izbori 2010, Dragan Čović, Borjana Krišto

U izaslanstvu HDZ BiH bili su: predsjednik prof. dr. sc. Dragan Čović, kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i dopredsjednica HDZ BiH Borjana Krišto i član Predsjedništva HDZ BiH Bariša Čolak. Izaslanstvo HDZ BiH je razgovaralo s predsjednikom EPP Wilfriedom Martensom i tajnikom EPP za vanjsku politiku Nicolasom Briecom.

Na sastanku u Bruxellesu je bilo riječi o stanju u BiH, predstojećim Općim izborima, aktualnim političkim prilikama u BiH, suradnji s HDZ Hrvatske u svjetlu potpisanog Sporazuma između dvije sestrinske stranke što je okarakterizirano kao fantastičnom stvari, o ulozi i poziciji HDZ BiH u EPP-u gdje je istaknuto zadovoljstvo dosadašnjom razinom suradnje uz njeno intenziviranje u predstojećem razdoblju kroz sudjelovanje dužnosnika HDZ BiH, članica Zajednice žena HDZ BiH i Mladeži HDZ BiH u radu odbora EPP-a.

HDZ BiH je dobio poziv na Kongres EPP koji će se održati naredne godine u Francuskoj što je predsjednik prof. dr. sc. Dragan Čović sa zadovoljstvom prihvatio.

Predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović pozvao je predsjednika EPP Wilfrieda Martensa da posjeti BiH nakon predstojećih Općih izbora.

Predsjednik EPP Wilfried Martens izrazio je zadovoljstvom činjenicom što je HDZ BiH kandidirao ženu na najvišu političku dužnost u BiH - Borjanu Krišto, a predsjednik HDZ BiH prof. dr. Dragan Čović je istaknuo kako hrvatski narod u BiH mora izabrati svog člana Predsjedništva BiH i kako će biti vrlo loša poruka da Bošnjaci po drugi put omoguće da netko postane hrvatski član Predsjedništva BiH bošnjačkim glasovima.

Sastanak izaslanstva HDZ BiH i EPP - vodeće političke snage Europe - nastavak je realizacije dogovora s posljednjeg sastanka izaslanstava koji je održan u hotelu Europa u Sarajevu, 5. lipnja 2010. godine, kada su predsjednik HDZ BiH prof. dr. Dragan Čović i kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i dopredsjednica HDZ BiH Borjana Krišto razgovarali s Rumianom Ilevom, dopredsjednicom EPP i tajnikom EPP Nicolasom Briecom.

HDZ BiH - Snaga kojoj Hrvati vjeruju

Prijam dr. Dragana Čovića, Borjane Krišto i Bariše Čolaka u EPP-u u Bruxellesu potvrdio je već poznatu činjenicu: HDZ BiH i Borjanu Krišto podržava Europa, Jadranka Kosor i HDZ Hrvatske i stranke iz regije koje su dio velike obitelji EPP. Predsjednik EPP Wilfried Martens svojim pozivom čelništvu HDZ BiH  potvrdio je kako EPP podržava politiku HDZ BiH i politiku stranke. Iz ovog susreta, u predizborno vrijeme, očita je poruka i hrvatskim biračima  u BiH: Glasujte za HDZ BiH i Borjanu Krišto. Istu poruku poslala je i Jadranka Kosor. Svojim strateškim potpisom sporazuma s HDZ BiH i svojim jasnim porukama istaknula je: Glasujte za HDZ BiH. I regionalni lideri su potvrdili snagu HDZ BiH. Izaslanstvo HDZ BiH posjetilo je sve regionalne državnike zauzimajući se za ustavno pravu i stvarnu jednakost i ravnopravnost Hrvata u BiH. Svojom kampanjom, svojim programom i svojim pristupom biračima HDZ BiH još jedanput je potvrdio svoju snagu. Potvrdio je kako je istinska stožerna snaga Hrvata u BiH.

Puna potpora europskoj perspektivi BiH

HDZ BiH izražava punu podršku perspektivi za članstvo svih zemalja jugoistočne Europe u EU. Europska perspektiva jest pokretač ekonomskog razvoja, svakog napretka i garant stabilnosti BiH i regije. HDZ BiH smatra da naše različitosti (kulturne, etničke, vjerske itd.) jesu naše prednosti, a ne razlozi za sukobljavanje, zbog čega ćemo raditi na afirmaciji očuvanju zajedničkih vrijednosti. Bez jugoistočne Europe, potpuno integrirane u EU, politička i geografska slika Europe neće biti kompletna. HDZ BiH je ona snaga koja će se i dalje na jedan stvaralački i konstruktivan način truditi za razvoj BiH i na njenom približavanju u euroatlantske integracije.