Sarajevo kani Hrvate izbaciti iz vlasti nakon općih izbora

Sarajevo, Hrvati u BIH
Tijekom emisije na Federalnoj televiziji gdje su se sučeljavali pojedini predsjednički kandidati iz Federacije kandidat SDP-a BiH Željko Komšić je na voditeljski upit potvrdio kako će ova stranka preuzeti mjesto predsjedatelja Vijeća ministara BiH. Pri tome dakako SDP očekuje da bude pobjednička stranka. Sve to samo se uklapa u ranije polujavne istupe predsjednika ove stranke Zlatka Lagumdžije da će on postati predsjedatelj Vijeća ministara BiH u predstojećem četverogodišnjem mandatu.

Nastavak započetog

Takve je najave, naime, uputilo i nekoliko stranih diplomata. Na taj bi se način prekršio nepisani dogovor koji su usuglasile političke stranke da se na čelu Vijeća ministara nakon Bošnjaka i Srbina konačno nađe Hrvat. Podsjetimo, jedina dvojica Hrvata od 11 predsjedatelja Vijeća ministara bili su Martin Raguž i Božidar Matić. Njih dvojica su ukupno na čelu državne Vlade proveli čitavih devet mjeseci. Raguž je izabran 2000. godine, ali ga je vlast Alijanse skinula s te dužnosti. Nedugo kasnije i njegova nasljednika akademika Matića, premda je bio iz redova SDP-a BiH, uklonio je osobno Lagumdžija. Ovaj predsjednik Upravnog odbora Bošnjačkog instituta Zaklade Adila Zulfikarpašića je zajedno s dijelom predstavnika međunarodne zajednice nakon uspješnog eksperimenta na proteklim izborima, odlučio ponovno krenuti korak dalje u potpunoj marginalizaciji Hrvata u BiH, što nisu niti jednom činile niti stranke kojima su isključivo ciljna populacija bošnjački birači.

U toj emisiji čak je i čelnik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić, koji se kandidira za bošnjačkog člana Predsjedništva, i pri tome ističe da Bošnjaci moraju biti najsnažniji čimbenik u BiH, poručio da bi bilo politički ispravno poziciju prvog čovjeka državne Vlade dati Hrvatima. No, u SDP-u koji je u najvećem dijelu jedan drukčiji bošnjački projekt ne misle tako. SDP kani pacifizirati Hrvate u BiH nastavljajući samo tamo gdje su stali s Alijansom za promjene. Tada su pod plaštem značajnog dijela međunarodne zajednice u vlast probrali stranke koje su kod Hrvata dobile najmanji broj glasova naroda i nisu činile više od pet posto ukupno izašlih hrvatskih birača. Cilj ovog antihrvatskog saveza koji se dvije godine bezuspješno pokušavao prodati pod multietnički, reformski pokret, ostvario se potkraj vlasti. A samo je egzekutor završnog čina bio tadašnji visoki predstavnik Wolfgang Petritsch.

On je, nakon što je dobio ‘hrvatski legitimitet’ od tadašnjih HSS-a, NHI-ja i Stranke Radom za boljitak, zakucao svojim ovlastima na oglasnu ploču izmjene ustava o konstitutivnosti koje su učinile da Hrvati nakon Republike Srpske, u kojoj su u fazi nestajanja, u Federaciji BiH krenu tim putem. Putem postajanja nacionalne manjine, čija su prava i manja od tih, izuzev za one koji se stave pod kapu jednoga projekta kojemu je na čelu predsjednik Upravnog odbora Zulfikarpašićeva bošnjačkog instituta. Zanimljivo je da se u tome planu prigrabljanja prve pozicije u Vijeću ministara zagrizao i kandidat SDA za člana Predsjedništva Bakir Izetbegović kazavši da će ova stranka predložiti svog kandidata za mandatara.

Bošnjačka okosnica

Za SDP, kojemu istraživanja stranih agencija daju najveće izglede, ponovno je i već unaprijed ponudio određene pozicije dijelu hrvatskih stranaka koje će ponovno biti u manjinskoj poziciji među Hrvatima. I dok je na proteklim izborima, ali i onima prije deset godina napravljena iznimka, i na predstojećim će se pokušati kroz izvršnu vlast dodatno oslabjeti hrvatska pozicija. Tako se u stranačkim krugovima spominje da bi SDP trebao ponuditi ‘svoje’ Hrvate za Vijeće ministara, ali i za federalnu Vladu kako bi se konačno slomilo i ono malo prava koje su preostale najmalobrojnijem narodu. Posebno je opasno to što će pobjednici izbora, a naročito dio koalicijske vlasti ključno oblikovati ustavne promjene koje se najavljuju u četverogodišnjem mandatu.

Zanimljivo je da se Socijaldemokratska partija, za koju skoro 90 posto glasuju Bošnjaci, za vrijeme nekoliko neuspješnih pokušaja ustavnih promjena pod patronatom međunarodne zajednice zauzimala za identične prijedloge koje je prihvaćao i SDA. Svi ovi prijedlozi išli su na štetu Hrvata i dalje slabili ionako lošu poziciju. Nakon izbora se očekuje novo pritiskanje gasa, prije svega od Washingtona, za novim ustavnim rješenjem u zemlji koje bi “učinilo učinkovitijom središnju strukturu zemlje”. To u prijevodu znači neki novi butmirski paket koji Hrvatima ništa ne nudi. Štoviše, oduzima. Budu li u tome slučaju ključnu ulogu u odlučivanju imali kadrovi SDP-a, onda se Hrvatima u Bosni i Hercegovini crno piše.

večernji list