Sarajevo: dr. Dragan Čović: „4 listopada pozvat ćemo sve hrvatske stranke na razgovor“

HDZ BiH

U izaslanstvu HDZ BiH predvođeno predsjednikom prof.dr. Draganom Čovićem bili su: Borjana Kršto, kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Srećko Zelić, nositelj liste HDZ BiH za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Anton Rill i Pavao Ilić, nositelji liste HDZ BiH za Zastupnički dom Parlamenta FBiH, Jirota-Dedović Cedrela, nositeljica liste HDZ BiH za Skupštinu županije Sarajevske, te članovi predsjedništva HDZ BiH, te svi ostali dužnosnici središnjih tijela HDZ BiH.

Na skupu je nazočio i bivši predsjednik HDZ BiH Davor Perinović

Prof. dr. Dragan Čović obrazložio je kako danas djeluje HDZ BiH moderna i najorganiziranije stranka u BiH. „Duboko sam uvjeren kako je HDZ BiH najorganiziranija politička opcija u BiH. Pred HDZ BiH na putu dugom dvadeset godina stajala su brojna iskušenja, osobito u područjima gdje su Hrvati manjina.

Okolnosti nam nisu bile naklonjene. Ta iskušenja su nas motivirala na još snažnije djelovanje, tako da danas možemo s ponosom reći da smo stožerna stranka hrvatskog naroda. HDZ BiH se prije svega brine o čovjeku, o svom  hrvatskom narodu u BiH“, naglasio je prof. dr. Čović. Prof dr. Čović osvrnuo se i na one koji govore kako se kroz stvaranje federalne jedinice želi srušiti BiH.

„U BiH danas djeluje 13 vlada, i nitko ne može platiti toliki broj službenika i sve ostale izdatke. Prijedlogom novog ustava dobili smo jedino rješenje koje garantira da smo našli mjeru između građanskog i kolektivnog u organiziranju BiH. To je rješenje koje rješava sva pitanja BiH na buduće staze. Ponudili smo rješenje na tri razine vlasti. Danas neki govore kako zagovarajući hrvatsku federalnu jedinicu dijelimo BiH. Mi sa svojom federalnom jedinicom želimo samo biti jednakopravan narod s ostala dva naroda u BiH. Time ne rušimo, nego gradimo BiH“, odlučno je poručio dr. Čović.

Prof.dr. Čović objasnio je ukratko u čemu se sastoji program HDZ BiH. „Prvi cilj politike HDZ BiH je socijalna osjetljivost, jer sve veći broj građana BiH sve teže preživljava, drugi cilj politike jeste gospodarska politika, koja mora biti efikasnija, i treći cilj je pravna država i borba protiv kriminala i korupcije, jer pravna država mora zaživjeti u punom kapacitetu u iduće četiri godine“, istaknuo je dr. Čović.

Dr. Čović je posebno naglasio kako će HDZ BiH 4 listopada pozvati sve hrvatske stranke, pa i one koje nisu potpisale sporazum s HDZ BiH o suradnji na razgovor, jer će se tako pokazati jedinstvo koje nam je potrebno posebno u iduće četiri godine, te je još jednom ponovio koliko je važno da Hrvati cijele BiH u što većem broju izađu na izbore. On je obrazložio zašto je Borjana Krišto pravi izbor za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, te istaknuo kako je prevažno imati hrvatsku članicu Predsjedništva BiH. „Buduća članica Predsjedništva BiH Borjana Krišto je osoba koja prije svega do kraja pravična osoba, stroga i sve ono što radi, radi u zakonima ovozemaljskih i Božjih zakona, jer je prije svega vjernica katolkinja. Gospođa Krišto ima karakter i razvijenu nacionalnu svijest, veliko iskustvo i znanje.

To je osoba koja je vođena čovjekom i naukom katoličke vjere da stalno služi hrvatskom narodu. To je osoba koja se neće slomiti pod bilo kakvim diktaturama, što je i dokazala u svojoj dosadašnjoj političkoj karijeri. Zbog toga smo i uvjereni da će Borjana Krišto osvojiti i više od planiranih 130 000 glasova hrvatskog naroda“, kazao je dr. Čović i dodao kako će hrvatski narod kroz hrvatsku članicu Predsjedništva BiH imati mogućnost da kandidira Hrvata na mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

"Moja politika je  okrenuta prema čovjeku, hrvatskom narodu i svim građanima u BiH, prema radu za opće dobro, i to je ono što želim raditi i ubuduće", izjavila je kandidatkinja  HDZ-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto. Ona je poručila da će se zalagati za europsku BiH u kojoj će biti osigurana i zagarantirana  sva nacionalna prava hrvatskog naroda. "Želimo BiH po mjeri sva tri naroda i građana, ništa ne želimo ni više ni manje nego što imaju i druga dva naroda", dodala je Krišto. "Ne dopustimo da 3. listopada netko ostane doma i ne dopustimo da nam drugi narod bira hrvatskog člana Predsjedništva BiH", dodala je.

Anton Rill, nositelj liste HDZ BiH za Zastupnički dom Parlamenta FBiH i predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH županije Sarajevske u svom obraćanju osvrnuo se na neravnopravnu raspodjelu proračunskog novca Federacije BiH. „Nadam se da smo svi svjesni kako nam novac u proračunu FBiH neće nitko vratiti na prostore gdje žive Hrvati bez našeg truda. Vratiti ćemo ga dodatnim pristupom i kvalitetom, novim projektima i boljim zalaganjima. Sjetimo se veličanstvenog skupa u Skenderiji, na kojem je nazočilo preko 10 000. Ljudi, Tada je rezultat izbora bila uvjerljiva pobjeda HDZ BiH. Uvjeren sam da će tako biti i ovaj put“ kazao je Rill.

Javnom skupu HDZ BiH odazvao se iznimno veliki broj žitelja Sarajeva. Da bi atmosfera bila još bolja , uz kandidate koji su se obratili u prepunoj dvorani u glazbenom dijelu nastupili su grupa Feminem i Ivan Mikulić. Na kraju skupa svi kandidati su zajedno s mnogobrojnim žiteljima Sarajeva zapjevali pjesmu „Snaga kojoj vjerujem“, koja je ujedno u himna kampanje HDZ BiH za predstojeće opće izbore.