Prof. dr. Dragan Čović razgovarao s Valentinom Inzkom

Dragan Čović, HDZ BiH

Na jednosatnom sastanku je bilo riječi o aktualnim prilikama u BiH, s posebnim osvrtom na trenutačne probleme u funkcioniranju vlasti, predstojećim Općim izborima u BiH, izbornom programu i predizbornoj kampanji stožerne hrvatske političke stranke HDZ BiH.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH prof. dr. Dragan Čović je istaknuo kako HDZ BiH vodi afirmativnu kampanju po Izbornom programu HDZ BiH za razdoblje 2010. -2014. u kojoj dominiraju strateški segmenti u područjima djelovanja HDZ BiH za navedeno razdoblje: pravna država, gospodarski sustav, socijalna odgovornost te novi Ustav BiH u kojem će hrvatski narod u BiH biti istinski ustavno jednakopravan s druga dva konstitutivna naroda u BiH.

Ustav Bosne i Hercegovine mora biti usklađen sa Europskom konvencijom o temeljnim ljudskim pravima i slobodama, te omogućiti uspostavu funkcionalnih i učinkovitih institucija države s ovlastima koje će omogućiti ubrzano pristupanje euroatlantskim integracijama (pristupanje Europskoj uniji i NATO-u).

Kada je riječ o predstojećim Općim izborima u BiH, predsjednik HDZ BiH prof. dr. Dragan Čović je istaknuo kako će HDZ BiH dobiti 2/3 potporu hrvatskog biračkog tijela u BiH, kako će HDZ BiH ostvariti plan od 130.000 glasova i kako se bez HDZ BiH neće moći napraviti vlast u BiH. Također je istaknuo kako bi bilo idealno da nakon Općih izbora 4 – 5 stranaka čini vladajuću strukturu zbog brže uspostavi vlasti u BiH.