Pravaši otvorili prvu Političku akademiju u BiH

HSP BIH

Podsjetimo, riječ je o Akademiji koja bi kroz svoje djelovanje trebala educirati i stručno osposobljavati polaznike, tražiti ključ za rješenje strateških problema u BiH, te rasvjetljavati lik i djelo dr. Ante Starčevića. Akademija će biti tribina i za različita politička stajališta, a namijenjena je kako članovima i prijateljima HSP-a BiH, tako i široj javnosti.

Prije samog otvaranja Akademije brojni uglednici, članovi, simpatizeri i mladež HSP-a BiH  nazočili su svetom misnom slavlju u crkvi sv. Ive Krstitelja, a kako i priliči Akademiju je pozdravnim govorom otvorio dr. Zvonko Jurišić, predsjednik HSP-a BiH.

„Ovo je veliki dan ne samo za HSP, za našu stranku, već i sveukupan hrvatski narod i sve one koji ljube istinu kroz Akademiju. Željeli smo od samog početka djelovanja Akademije spojiti što više simbola hrvatske prošlosti u jednu jedinstvenu cjelinu, a sve zbog ljepše i bolje hrvatske budućnosti. Ukazujući na simboliku jednog ovakvog događaja, ali ukazujući i na važnost ovog mjesta u povijesti Hrvata u BiH želimo promišljati hrvatsku, ako hoćete i HSP-ovu budućnost“ – kazao je dr. Zvonko Jurišić u uvodnom dijelu svog govora.

Prema njegovim riječima, Akademija je nastala u glavama samih pravaša kao želja da se ojača članstvo kroz ideje, pa je tako Akademija „Dr. Ante Starčević“ mjesto kroz koje bi trebali proći i mladi i stari.

„Želimo da ona bude mjesto ideja, znanja i vještina i da bude prostor za cijelo životno obrazovanje. Vodstvo stranke želi da se kroz akademiju otvara dijalog, da se raspravlja o brojnim pitanjima i dvojbama. Akademija treba i mora biti mjesto gdje će se naći i odgovori na ta pitanja. Ona bi trebala doprinijeti zajedništvu, povezati nas i uvezati, te biti mjesto istine“ – dodao je dr. Jurišić.

Također, istaknuto je i to kako je važnost ove akademije u promišljanju ustavne pozicije Hrvata u BiH, jer nakon predstojećih izbora ustavna pozicija važnija je od svih predizbornih trikova.

Dijelom je o tome govorio i dr. Josip Jurčević, istaknuti hrvatski povjesničar i kandidat na prošlim izborima za predsjednika Republike Hrvatske, koji je govorio o najzanimljivijim dijelovima svoje knjige „Odnos Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini 1990-1995.“.

Jurčević se tako pored ostalog osvrnuo na detalje iz knjige vezane za ustrojavanje postrojbi ABiH u Republici Hrvatskoj i njihovo obučavanje, na humanitarne organizacije u RH za prikupljanje pomoći Bosni i Hercegovini. U knjizi se također navode i dijelovi ekspertnog svjedočenja prof.dr.sc. Josipa Jurčevića u Haagu pred međunarodnim kaznenim sudom za prostor bivše Jugoslavije, ali i zanimljivi detalji o BiH iz vremena prije raspada Jugoslavije, naoružavanju BiH…

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke Vjekoslav Čamber, koji će obnašati dužnost jednog od direktora Akademije „Dr. Ante Starčević“, također je govorio pred okupljenima u Kraljevoj Sutjesci i pobrao veliki pljesak.

„Akademiju smo otvorili za dobrobit hrvatskog naroda u BiH i naša vrata su otvorena svima koji se žele educirati, a ne samo članovima HSP-a. Prvenstveno je riječ o političkom obrazovanju, najprije mladih, a zatim i onih starijih, izučavanje prošlosti zbog naše budućnosti. Dr. Ante Starčević i njegov nauk bili su zvijezda vodilja mnogobrojnih domoljuba i istinskih boraca za slobodu i samostalnost hrvatskog naroda, a činjenice govore kako Hrvatima u BiH danas upravo treba netko takav, pa je i logično zašto smo se odlučili da Akademija nosi ovaj naziv“ – kazao je ministar Čamber.

Vjekoslav Čamber je na kraju uputio poziv mladima da pomalo preuzimaju stvari u svoje ruke jer je „nad ovim narodom još uvijek zlokobni lik birokracije i političkih profila iz bivšeg sustava“.

Nekoliko fotografija iz Kraljeve Sutjeske možete VIDJETI OVDJE

ABCportal.info (FOTO M.ZOVKO)