Povratak Herceg-Bosne? Hrvatska Republika sa središtem u Mostaru

Herceg Bosna, HSP BIH

...kako se traži uspostava Hrvatske Republike unutar BiH, koja će imati iste ovlasti kao i sadašnji entiteti.

Objasnivši kako temeljem Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima stoji kako “svi narodi imaju pravo na samoopredjeljenje i na osnovi ovog prava oni slobodno određuju svoj politički položaj i slobodno postižu svoj gospodarski, društveni i kulturni razvoj”, Milić je naglasio da Hrvati mogu ostvariti svoju slobodu i suverenost jedino ukoliko imaju svoju izvršnu, zakonodavnu i sudbenu vlast unutar spomenute republike.

A ta ista republika trebala bi, naveo je Milić, obuhvaćati Posavsku, Hercegovačku-neretvansku, Zapadnohercegovačku i Hercegbosansku te sedam općina sadašnje Srednjobosanske županije: Vitez, Kiseljak, Novi Travnik, Busovača, Fojnica, Uskoplje i Kreševo.

Dio RS-a

Istodobno, kako se nekada većinske hrvatske općine na području RS-a i dijela Federacije ipak ne bi prepustile zaboravu, HSP BiH predlaže uspostavu posebnog distrikta u kojem bi se, između ostalih, našle općine Jajce, Dobretići, Usora i Žepče.

Budući distrikt funkcionirao bi po načelima Statuta sadašnjeg Distrikta Brčko, dakle, svaki narod praktično ima pravo veta čime se sprječava preglasavanje, pojasnio je Milić, što je, prema njegovom mišljenju, bolja pozicija za sve četiri hrvatske općine.

Pritom je bitno napomenuti i kako distriktu pripadaju hrvatski prostori sadašnje Republike Srpske. Ovo je Miliću posebno bitno s obzirom da se Posavinu do sada rijetko spominjalo u bilo kakvim kombinacijama budućeg ustroja BiH. - Hrvatski politički interes ne smije biti usmjeren održavanju srpskih projekata, jer nam je dosta priče koju čujemo od Milorda Dodika i Borisa Tadića, pogotovo one koja se odnosi na akciju Oluja.Prijedlog HSP-a BiH podrazumijeva političku revitalizaciju hrvatske Posavine u novom distriktu i ne odriče se hrvatskih dijelova središnje Bosne, naveo je Milić.

Glavni grad

Kao i svaka republika, tako bi i ova koju predlaže HSP trebala imati glavnu grad i to u ovom slučaju Mostar, dok bi ekonomski bila decentralizirana te bi se sastojala od pet ekonomskih regija i to: Posavske, Hercegovačko-neretvanske, Zapadnohercegovačke, Herceg-bosanske i Srednjobosanske (navedenih sedam općina).

Ovaj će prijedlog svakako izazvati buru reagiranja u javnosti, a neki će svakako osporavati novo crtanje granica unutar BiH, no Milić misli kako se od ovog plana ne smije odustati. - Onima koji govore kako je to nemoguće ostvariti jer drugi neće pristati poručujem da imamo pravo i na jednostrane poteze. Moramo sve učiniti jer će u protivnom iscuriti hrvatsko narodno tkivo s prostora BiH, istaknuo je Milić.

Manipulacije

Govoreći o razlozima zbog kojih se odlučio na crtanje karte, Milić je podsjetio kako sve ove godine nije gubio nadu da će narodna sloboda biti ispred osobnog interesa, no činjenica je kako se stvari kreću presporo.

- Većina hrvatskih političara ostavlja manevarski prostor za manipulaciju poslije izbora i zato ne govori o programu ostvaraja slobode hrvatskoga naroda, pojasnio je Milić, koji je mišljenja da bi svaka odgovorna politička stranka trebala i morala izići pred narod s jasnim ozemljem preuređenja državotvorne zajednice BiH gdje će i Hrvati imati svoje dostojanstveno mjesto. Milić je pritom prozvao i HDZ BiH da svojim prijedlozima želi prodati hrvatsku Posavinu Miloradu Dodiku, a hrvatski dio središnje Bosne priključiti Sarajevu.

dnevni list